У Львові прооперували восьмимісячне немовля з важкою формою епілепсії

1-d3f71bf8

Рідкісну і складну операцію виконали спеціалісти дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова.

Про це повідомляє Львівська міськрада.

Хвороба викликала в дитини сильні і тривалі напади, які загрожували її життю.

Маленька Елсі, так звати дівчинку, з’явилася на світ у Ковелі. Перші чотирнадцять днів життя дитина провела в реанімації. Лікарі діагностували у не фокальну кортикальну дисплазію частини однієї півкулі. Це вроджена аномалія великої частини півкулі головного мозку, яка провокувала в дитини судоми. Відтоді – місяці перебувань у лікарнях Волині та низка консультацій у Києві. Жодні ліки не запобігали нападам. До того ж, дитина зовсім не розвивалася.

Судоми в маленької Елсі ставалися десятки разів щодоби і тривали аж упродовж 20 хвилин. Кожен такий напад міг бути фатальним для дитини. Тож батьки дівчинки продовжували пошуки спеціалістів, які б допомогли їхній донечці. Знайшли таких у Львові, в лікарні святого Миколая.

Після огляду та низки обстежень прийняли рішення якнайшвидше прооперувати дівчинку. Бо кожна судома дійсно могла стати останньою. І хоч хірургічні втручання у випадках епілепсії досі проводили лише діткам від двох рочків, взялися за операцію. Бо це був єдиний шанс на порятунок для дівчинки.

Нейрохірурги провели Елсі одне з дуже рідкісних втручань у дітей – передню квандрантну дисконекцію. Простими словами: зону в правій півкулі мозку, з якої йшли патологічні імпульси, від’єднали від обидвох півкуль, максимально зберігши при цьому зону, що відповідає за рухи – аби ці аномальні імпульси не поширювалися на решту органа.

Елсі полегшало після операції. Хоча ще певний час у дівчинки можуть відбуватися поодинокі судоми, вона одужує.

Нагадаємо, легенда світової трансплантології Роберт Монтгомері провів операцію з пересадки нирки у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: