російські окупанти незаконно утримують іспанського волонтера

нннн

Маріано Гарсія Калатаюд, також відомий як Маріо, перебуває в СІЗО Сімферополя. Там він зазнає тортур.

Про це омбудсман Лубінець Дмитро написав у телеграмі.

Підданий Королівства Іспанії, який понад 8 років проживав в Україні, зник 19 березня 2022 року в тимчасово окупованому Херсоні після участі в акції «За єдність України». У жовтні 2022 року правозахисникам стало відомо, що Маріо тримають у СІЗО Сімферополя, проте офіційне підтвердження з’явилося лише зараз від воєнної прокуратури Чорноморського флоту рф, яка вказує на нібито його «причетність до дій, спрямованих на заподіяння шкоди безпеці росії».

За словами колишнього співкамерника іспанського волонтера, 75-річний Маріо піддається в СІЗО тортурам з боку російських силовиків: у нього синці від ударів по ногах, він втратив частину зубів і зазнав жорстокого поводження з боку тюремної охорони. Його тіло вкрите шрамами.

До нього досі не пускають ані іспанського консула, якому навіть не повідомили про затримання Мар’яно Гарсіа Калатаюда, ані адвоката, який має на це ордер.

«Наголошую, насильницькі зникнення, незаконні арешти цивільних, депортація до Росії чи на окуповані нею території, катування та нелюдське поводження під час російського вторгнення –є воєнними злочинами та злочинами проти людяності для національних та міжнародних механізмів правосуддя», - написав Дмитро Лубінець.

У своєму повідомленні він вимагає негайного звільнення цивільної особи підданого Королівства Іспанії Мар’яно Гарсіа Калатаюда, а також усіх цивільних громадян України, які відповідно до Женевської конвенції, не мають утримуватися за фейковими звинуваченнями в місцях несвободи на непідконтрольній території України або в рф.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: