Львівські нейрохірурги видалили пухлину із мозку дитини, поки пацієнт був при свідомості

343304380_780510116655476_1658841941302015339_n
Фото: Перше ТМО Львова

Нейрохірурги у Львові вперше в історії української медицини дитині провели операцію на мозку — з пробудженням. Під час одного із етапів операції пацієнт мав бути при свідомості.

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова 25 квітня.

«15-річний Максим Волович з Тернополя з восьмирічного віку страждає від сильних епілептичних нападів. Судоми викликає пухлина в мозку. Спровокувати черговий напад може будь-що: фізична активність чи прояв емоцій. Хлопчик, який до судом займався танцями і мріяв стати чемпіоном, навіть бігати більше не міг. Сміх чи сльози — теж могли спровокувати напад. Дитинство Максима минуло з суворими обмеженнями, під постійним наглядом мами, яка цілодобово пильнувала сина і боялась за його життя. Останніми роками юнаку стало важко говорити та запам’ятовувати», — розповіли лікарі.

Фото: Перше ТМО Львова.

З роками пухлина виросла і напади посилились. Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи. Виник високий ризик паралічу правої половини тіла.

Після ретельного обстеження львівські фахівці дійшли висновку, що єдиний шанс для Максима - це операція на мозку з пробудженням - AWAKE SURGERY. Під час найважливішої частини операції — видалення самої пухлини — лікарям вдалося розбудити Максима. Це потрібно, аби контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають. Медики розважали Максима розмовами про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти і не давали хлопцеві заснути. Поки він говорив активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи.

Увага! Фото, оприлюднене нижче, може вразити (18+)

Фото: Перше ТМО Львова

Операція тривала сім годин. Після неї Максим заговорив ще краще, ніж до втручання. Результати МРТ теж обнадійливі: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. А гістологічне дослідження показало, що утворення було доброякісним. І подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичних нападів більше немає. За тиждень після операції з пробудженням Максима виписують.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: