Громадянку України продовжують незаконно утримувати в Росії

лоло
фото: фото: Леніє Умерова в російському суді Facebook / Azeez Umerov

У 25-річної уродженки Криму Леніє Умерової вилучили паспорт.

Про це повідомив омбудсман Дмитро Лубінець.

Дівчину майже пів року тримають під адміністративним арештом у Північній Осетії. Її документи вилучили співробітники ФСБ. Наразі українка перебуває в ізоляторі тимчасового утримання в Росії.

Нагадаємо, ймовірною причиною її затримання є відмова від російського паспорта.

Леніє Умерову російські силовики затримали після перетину грузино-російського кордону нібито за порушення правил режимної зони. До 16 березня її утримували в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян біля Владикавказу. Пригородний райсуд визнав дівчину винною у «порушенні режиму державного кордону» та оштрафував її на 2 тисячі рублів.

Крім того, 26-го квітня на неї знову склали адмінпротокол нібито за непокору поліції й продовжили арешт на 15 діб. При ухваленні рішення суд не взяв до уваги ані свідчення самої Леніє та її адвокатів, ані жодних доказів, зокрема, записів камер відеоспостереження.

Хто така Лєніє Умерова

 Леніє Умерова жила в Києві і працювала маркетологом українського бренду жіночого одягу. До столиці перебралася 2015-го з окупованого росією Криму. Але на початку грудня 2022-го мусила знову їхати на півострів – її батько Резван Умеров, хворий на рак 4-ї стадії, готувався до складної операції.

Як розповів брат Леніє Азіз Умеров, шлях її до Криму пролягав через Румунію, Болгарію, Туреччину та Грузію. Дорогою дівчину затримали прикордонники – «додатково перевірити громадянку України». Після «перевірки» документів і телефону правоохоронці повідомили Леніє, що мають з нею поговорити, але відклали співбесіду до ранку, відправивши дівчину до готелю на таксі. Дорогою автівку зупинили даішники, мовляв, іноземці не мають права перебувати на цій дорозі без спецперепустки. Силовики склали адмінпротокол та направили справу в суд. Судді вночі провели засідання та направили дівчину до Центру тимчасового утримання іноземних громадян – нібито за порушення правил перетину кордону РФ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: