РФ закінчує головувати в Радбезі ООН

ллллллл

Уперше в історії в цій ролі буде Швейцарія

Про пріоритети Швейцарії під час головування повідомили в міністерстві закордонних справ країни.

Росія завершила місяць головування в Раді безпеки ООН. Від 1 травня в цій ролі перебуватиме Швейцарія — вперше в історії країни. Протягом 2023 року вона є непостійним членом Радбезу.

«Одномісячне головування Швейцарії дозволить їй висунути на перший план свої тематичні пріоритети, пов’язані з розбудовою сталого миру та захистом цивільного населення, і дати поштовх роботі Ради Безпеки», — заявили в МЗС Швейцарії.

Протягом свого президентства Швейцарія планує дві головні події, які «безпосередньо пов’язані з її зовнішньополітичним профілем та пріоритетами».

Так, на початку травня відбудуться дебати на тему розбудови сталого миру, на яких головуватиме міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс. Вони будуть спрямовані на «визначення шляхів посилення ролі Ради Безпеки, ООН та інших учасників у зміцненні довіри та запобіганні збройним конфліктам».

А наприкінці місяця президент країни Ален Берсе головуватиме на дебатах про цивільний захист населення. Там також будуть присутні генсек ООН Антоніу Гутерреш та президентка МКЧХ Мір’яна Сполярич-Еггер. Дебати будуть зосереджені на впливі конфлікту на голод серед цивільного населення.

Окрім того, наприкінці травня Швейцарія проведе захід, присвячений 75-ті річниці миротворчої діяльності ООН. Це має на меті підкреслити «надзвичайні досягнення 100 000 миротворців ООН, які розгорнуті по всьому світу, працюючи в небезпечних умовах для запобігання конфліктам, захисту цивільного населення, просування політичних рішень і підтримки демократичних процесів».

Довідка

Члени Ради Безпеки ООН беруть на себе головування по черзі в англійському алфавітному порядку назв держав-членів. Країна, яка головує в Радбезі, головує на засіданнях і, якщо необхідно, представляє Радбез перед іншими органами ООН, такими як Генеральна Асамблея.

Ця роль покликана забезпечити безперебійну роботу Ради Безпеки. Окрім проведення обов’язкових зустрічей, країна, що головує, може скликати додаткові зустрічі залежно від поточних подій у світі та на прохання інших держав-членів. Під час засідань голова надає слово іншим членам. 

Нагадаємо, Росія головувала в Радбезі ООН весь квітень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: