Давні поховання: у Львові знайшли останки майже 200 людей

6z7a8291-482a8b99
Фото: Роман Балук

На Личаківському військовому цвинтарі триває ексгумація давніх поховань. Нині вже віднайшли останки 186 людей.

Про це повідомив керівник Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета у вівторок, другого травня.

Він розповів, що 95% поховань здійснили у період після Другої світової війни, і лише декілька - у часи Першої світової війни.

«Це військові поховання, і практично всі - періоду після Другої світової війни», — сказав Шеремета.

І додав, що роботи на огородженій ділянці планують закінчити до кінця цього тижня. Тоді паркан перенесуть на наступну ділянку – вище. І вже тут продовжать дослідження та ексгумацію.

Натомість на першій ділянці адміністрація ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» зможе проводити роботи з відновлення благоустрою.

На території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут поховані військовослужбовці різних армій, що брали участь у бойових діях того часу на наших теренах (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). Окрім цього, радянська влада проводила своє, «додаткове» поховання, коли прийшла до Львова.

«У міжвоєнні роки поховання часів Першої світової війни з цієї частини території переносили і робили це недобросовісно: радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів Першої світової війни, все знищила і почала проводити поховання поверх», пояснила радниця міського голови з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

Додамо, роботи з ексгумації на Личаківському цвинтарі проводять на основі усіх необхідних дозволів та погоджень від органів місцевого самоврядування та Міністерства культури України.

Знайдені поховання часів Першої світової війни перенесуть поруч, на поля № 84 та № 85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Натомість решти з радянських часів (1944 – 1950-ті) зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття подальших рішень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: