Микола Яковченко: постать українського актора в історії кіно

лооо
фото: кадр з фільму «Вечори на хуторі біля Диканьки»

Видатного українського актора запам’ятали і полюбили всі, хто дивилися картини «За двома зайцями», «Вій», «Ніч перед Різдвом» та інші популярні на той час кінострічки.

За твердженнями колег, в житті він був дотепним, веселим і доброзичливим, з вічно усміхненими очима. Актора запам’ятали з парасолькою і собачкою-таксою на повідку. Цей образ і взяли за основу під час створення пам’ятника в Прилуках. 

Сьогодні, 3 квітня, день народження Миколи Яковченка, тож Дивись.Інфо вирішили розповісти вам про нього трішки більше.

фото: Пам’ятник Миколі Яковченку, Чернігівська область, Прилуки, zruchno.travel

Здобутки актора

Він грав тільки другорядні ролі, але його знала вся країна. Сучасники називали його «найнароднішим серед усіх заслужених і найзаслуженішим серед усіх народних». Видатний режисер Сергій Параджанов бачив у ньому українського Чарлі Чапліна. Але все ж Яковченко був індивідуальністю. Пам'ять про нього зберігається в невигаданих історіях, байках та анекдотах.

Ось його крилаті висловлювання, які його шанувальники пам'ятають й дотепер:

• «А горілка та була, як молода артистка в першому спектаклі…».

• «Зав'язав, не п'ю. Але з тобою — з великою охотою».

• «Мадам, ви така красива, як шхуна. У вас три карбованці немає?».

• «Не треба тому чорта шукати, у кого він за плечима».

• «Подивлюся в дзеркало — і плюнуть хочеться!».

• «Сьогодні ви муж і жена, а завтра сам Бог не скаже, чим ви будете. Очень, очень і очень!».

• «Що б не сталося, ми це переживемо!»

• «Яке я хамло?!»

А звання народного артиста Федорович отримав у 1970 році.

фото: колаж blogspot.com

Фільмографія

З 1920 по 1927 рік Микола Яковченко виступав на сценах професійних театрів Сімферополя, Черкас, Чернігова, Дніпропетровська, Харкова. 

А от кар'єру актора кіно українець розпочав у 1959 році – у стрічці «Щорс», де зіграв безіменного бійця. І протягом наступних десятків років він активно знімався. Зокрема, після виходу епохальної комедії «В степах України» у нього з'явилося коло палких шанувальників.

Трохи більше ніж за дві декади Яковченко знявся у 60 кінофільмах. Найпопулярнішими з них є «Мартин Боруля» (1953), «Максим Перепелиця» (1955), «Вона вас кохає» (1956), «Координати невідомі», «Шельменко-денщик», «Штепсель одружує Тарапуньку», «Правда» (усі: 1957), «Перший парубок», «Літа молодії», «Поема про море» (усі: 1958), «Чорноморочка» (1959), «Серце не прощає» (1961).

Крім того, він знявся у кінофільмах «За двома зайцями», «У ніч перед Різдвом», «Королева бензоколонки», «Максим Перепелиця», «Дід лівого крайнього». Ці стрічки пам'ятають і зараз.

фото: кадр з фільму "За двома зайцями"

Життєпис артиста

Народився Федорович 3 травня 1900 року в містечку Прилуки Полтавської губернії (нині Чернігівська область). Батько Федір Іванович був помічником керуючого астраханським рибним промислом, мама Параскева Іванівна займалася домашнім господарством та вихованням дітей, яких у родині було п’ятеро.

1912 року Микола вступив до Другого Прилуцького вищого початкового училища імені Кислих. По закінченні навчання до престижної Першої Прилуцької чоловічої класичної гімназії не вступив – успішність не дозволила. Тож далі вчився у міській єврейській гімназії, де вивчив грецьку, німецьку та французьку мови й латину, а ще – всерйоз захопився  аматорським акторством, до чого виявив неабиякий хист. Мав сильний  голос: коли співав у церковному хорі, парафіяни ходили не лише помолитись, а й послухати Яковченка.

У революційні часи Микола Яковченко нібито працював у червоноармійському санітарному потягу. Але часом у вузькому колі  демонстрував  свої високі царські нагороди – два Георгіївські хрести – й захоплено та зі знанням справи розповідав про військо білого генерала Шкуро. 1918 р. відбувся дебют майбутнього актора – на прилуцькій аматорській сцені. Затим була трупа Пилипа Хмари, яка спочатку ставила п‘єси Л.Андрєєва, а з 1919р. перейшла на український репертуар.

У 1920-27р.р. М.Яковченко працював у багатьох театрах – Лубенському, Харківському, Черкаському, Чернігівському, Сімферопольському…  1927р. почав служити в Київському (згодом академічному) українському театрі ім.І.Франка. 1931-го актора запросили до Харківського театру революції.

Актор багато і натхненно працював, грав в усіх спектаклях театру. 1933р., після ролі Вурма у «Підступності й коханні» Ф.Шіллера дістає запрошення від відомого режисера Леся Курбаса до  Харківського українського драматичного театру імені Т. Шевченка. 

1934р. Микола Яковченко повернувся до Києва. В театрі ім.І.Франка його зустріли з радістю. Лише у виставі «Платон Кречет» за п’єсою О.Корнійчука зіграв 100 разів.     

Був на радянсько-фінській війні, повернувшися, служив у Київському державному театрі музичної комедії. Восени 1940р. доля знову привела М. Яковченка до театру Франка. Під час Другої світової з «франківцями» брав участь у поїздках фронтових театральних бригад.   

Особисте життя та смерть

Зустрівши на гастролях красуню Тетяну Євсєєнко, артист не зміг встояти. Вони одружилися і незабаром у щасливого подружжя народилися дві дочки: Ірина та Юнона.

Післявоєнні роки забрали дружину, і артист почав випивати. Алкоголь ще нікому не допоміг, і дочки як могли, рятували батька, який потрапив у залежність.

На жаль, невдовзі обидві жінки померли від спадкової хвороби. Не пощастило й онукові Миколі, синові Юнони: ще солдатом, він «підсів» на наркотичні речовини і пішов кривою доріжкою. Говорять, він помер молодим. А його батько звів рахунки з життям, кинувшись із балкона.

Цікавий факт: після відходу всенародного улюбленця з'ясувалося, що Яковченко не має жодного фото, яке підійшло б для похорону: скрізь він або в образі, або регоче. Серйозний портрет коміка вдалося створити за допомогою фотошопу.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: