Що потрібно кишківнику для нормальної роботи

64523185549cf
фото з сайту Freepik

Нормальне функціонування травної системи залежить від багатьох факторів. В першу чергу — від харчування. Адже кожен день людина щось споживає, якість їжі безпосередньо впливає на її самопочуття та стійкість до різних захворювань. Для підтримки нормальної роботи кишківника потрібно комплексно діяти на декількох напрямках, тоді буде досягнуто позитивного результату.

Допомога кишковій мікрофлорі

Функціонування травної системи чимало залежить від бактерій, які її населяють. Найбільша їх чисельність у товстому кишківнику, оскільки саме там відбувається кінцевий етап перетравлювання та формування калових мас.

Якщо з якихось причин у кишківнику погано всмоктується рідина чи надмірно розмножились патологічні мікроорганізми, то у такому випадку може розвинутись дисбактеріоз, основним симптомом якого є діарея та інші розлади. Саме тому важливо підтримувати мікрофлору в збалансованому стані. Баланс патологічних із умовно-патогенною та нормальною флорою (лакто- та біфідобактерії т.і.) називається симбіозом.

Для підтримки або відновлення мікрофлори у кишківнику необхідно регулярно споживати:

  • натуральні жири та білки (різна якісна рослинна олія, рибні та м’ясні продукти, птиця, яйця);
  • складні вуглеводи, що містяться у крупах (безглютеновій вівсянці, гречці, пшоні, чорному рисі);
  • різне насіння (з гарбузів, соняшника, льону, кунжуту, маку, амаранту);
  • ягоди свіжі і заморожені (порічка, полуниця, шипшина, бузина, шовковиця);
  • деякі фрукти (лимон, ківі, авокадо, зелені яблука, грейпфрут).

Іноді для нормалізації балансу мікрофлори одного правильного харчування замало, тоді зі згоди лікаря можливе прийняття пробіотиків. Це такі спеціальні препарати, які у своєму складі мають корисні мікроорганізми.

Деякі пробіотики призначають навіть дітям, оскільки вони безпечні та зручні у застосуванні. До таких пробіотичних засобів належить Ентерол®, детальніше про який за посиланням enterol.ua/enterol-dtyam/. На Ентерол 250 ціна доволі доступна, препарат зберігається до 3 років, тому його без проблем можна покласти про запас в домашню аптечку.

Захист слизової оболонки шлунка

Деякі рослинні екстракти (ромашки та чабрецю), амінокислоти (глютамін та L-карнитин) та спеції (кукурма, кмин) мають протизапальну та загоювальну дію на слизову оболонку шлунка. Якщо їх періодично вживати, можна проводити неспецифічну профілактику різних колітів та діареї. Зокрема для слизової корисні такі продукти:

  • зелені овочі та свіжа зелень, оскільки в них міститься багато вітаміну С;
  • масло гхи та з кокосів — покращує відтік жовчі, захищає слизову і насичує організм коротколанцюговими жирними кислотами;
  • куркума — корисна спеція не лише для кишківника, а для всього організму, містить в собі багато антиоксидантів, які не дають вільним радикалам пошкоджувати клітини;
  • сік алое — загоює невеликі пошкодження на слизовій, зміцнює місцевий імунітет, пригнічує шкідливі мікроорганізми.

Також продукти, які містять Омега-3 жирні кислоти (натуральне масло із коров’ячого молока, свинячий смалець, сало, жирні сорта океанічної і морської риб) позитивно впливають на роботу кишківника. До них також належать рослинні жири із льняної олії, волоських горіхів.

Підсилення моторики

Запобігти закрепам та покращити роботу кишківника допомагають чорнослив, абрикос, курага, алича та кольорова капуста. Також вплив на перистальтику кишківника можливий при вживанні бурякового соку та різних страв з буряка. Печені яблука та кабачки також корисні, оскільки в них багато харчових волокон. Споживання нерафінованої олії (соняшника, кукурудзи, рапсу, оливи), тому її також варто вживати в допустимих межах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: