Україна піднялася в Індексі свободи ЗМІ — Індекс свободи преси

novinari
Фото: Армія.inform

Україна за рік піднялася на 27 сходинок в Індексі свободи ЗМІ. Наразі Україна посідає в рейтингу 79 місце, піднявшись зі 106, яке займала торік.

Про це йдеться у дослідженні Індекс свободи слова у 2023 році, що оприлюднила міжнародна неурядова організація «Репортери без кордонів».

Норвегія зберігає перше місце сьомий рік поспіль, Ірландія — на другому місці, Данія — на третьому. Україна цього року посіла 79-е місце. Торік вона була 106-ю, позаторік - 97-ю.

Росія посіла 164 місце, втративши 9 позицій у рейтингу порівняно з минулим роком.

«Воєнні злочини, вчинені росією в Україні (79 місце), сприяють тому, що ця країна отримує один із найгірших показників рейтингу за показником безпеки», — зазначили автори дослідження.

І пояснюють, що світовий індекс демонструє дуже високу волатильність ситуацій, себто ситуацію, яка коливається. Наприклад, підйом на 18 місць Бразилії та падіння на 31 місце Сенегалу.

«Ця нестабільність є наслідком підвищеної в багатьох країнах агресивності влади та зростання кількості проявів ворожості до журналістів як у соціальних мережах, так і в реальному житті. Нестабільність також є наслідком зростання індустрії виробництва симулякрів, яка формує та поширює дезінформацію, а також надає інструменти її виробництва», — цитує RSF Крістофа Делуара, генерального секретаря організації.

У дослідженні оцінюються умови для заняття журналістикою в 180 країнах і територіях. Ситуація є «дуже серйозною» у 31 країні, «складною» у 42 і «проблемною» у 55, тоді як вона є «хорошою» або «скоріше хорошою» у 52 країнах. Іншими словами, умови для заняття журналістикою погані у 7 з 10 країн і задовільні лише у 3 з 10 країн .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: