В Україні ліквідували 9 ботоферм на майже 200 тисяч користувачів (фото)

photo_5375071706483377620_y
Фото: СБУ

У кількох регіонах України припинили діяльність дев'яти ботоферм, які діяли задля розхитування обстановки в країні.

Про це повідомили у Службі безпеки України третього травня.

«Осередки» дезінформації діяли в Тернопільській, Полтавській, Черкаській, Сумській, Львівській, Чернівецькій, Харківській, Миколаївській та Закарпатській областях, уточнили у відомстві.

За даними СБУ, організатори ботоферм намагались дискредитувати діяльність вищого військово-політичного керівництва України в умовах війни. Також розповсюджували хибні повідомлення про теракти в українських містах та «мінування» об’єктів з масовим скупченням людей.

«Для «розгону» фейків створили анонімні акаунти у соцмережах Фейсбук, Інстаграм і Твіттер із загальною аудиторією у майже 200 тис. користувачів», — пояснили там.

Загалом знешкодили 9 ботоферм і викрили їхніх організаторів. Серед них – активні прихильники однієї з вітчизняних політсил Апаратно-програмні комплекси для «вирощування» ботів фігуранти встановили у власних помешканнях або в офісних приміщеннях. Під час обшуків у їхніх помешканнях виявили:

  • комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності;
  • банківські картки, на які отримували гроші за інформаційні «вкиди»;
  • 5 тис. SIM-карт українських операторів мобільного зв’язку;
  • GSM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання.

Невдовзі фігурантам повідомлять про підозру за несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку. Це ст. 361 Кримінального кодексу України, пояснили в СБУ.

У березні нинішнього року СБУ викрила ворожу ботоферму в Хмельницькій області, через яку «розганяли» фейки про війну в Україні. Протиправну діяльність організував колишній поліцейський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: