«Ми всі хочемо тут бачити іншого Володимира», — Зеленський під час виступу у Гаазі

image-14
Скриншот із трансляції Суспільного

Під час офіційного візиту до Нідерландів у четвер, 4 травня, президент України Володимир Зеленський виступив із промовою у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Виступ глави держави транслює Суспільне.

Він звернувся до українців із такими словами: «Ми всі хочемо тут бачити іншого Володимира, у Гаазі. Того, який заслуговує бути засудженим. Це має бути здійсненим тут, у столиці міжнародного права. Це станеться, коли ми переможемо. І ми переможемо».

Глава держави подякував владі Нідерландів за підтримку України та військову допомогу.

Поміж іншим, Зеленський пояснив, що йдеться не лише про протидію агресорові. Вважає, що потрібно зупинити злочин агресії, який породжує безкарність.

«Якщо ми подивимося на будь-яку агресивну війну в історії, то побачимо одну спільну річ — ті, хто почав війну, не вірили, що їм доведеться коли-небудь нести відповідальність за скоєне. Але війна має отримати осуд. Безкарність агресії означає, що треба з цим боротися», — заявив український президент.

Він навів дані кількості воєнних злочинів, які російсько-окупаційні війська вчинили лише за квітень нинішнього року — 6 тисяч 139. Зі слів Зеленського, тоді загинули 207 мирних українців, зокрема 17 дітей. Натомість більш ніж 400 людей отримали поранення.

Зеленський нагадав, що вчора, 3 травня, росіяни масовано атакували Херсонщину, убивши 23 людей, а ще 48 — поранили.

«Причому (повномасштабна - ред.) війна триває вже 15 місяць....Наголошую, говоримо про цивільних. Це почалося понад 9 років тому окупацією наших земель, окупацією Криму, коли росіяни принесли на Донбас гібридну війну», — заявив глава держави.

Зеленський також нагадав про авіакатастрофу малайзійського «Боїнгу» рейсу MH17, який 2014 року збили над Донецькою областю. Жертвами чергового злочину рф стали 298 пасажирів та членів екіпажу.

Відповідальності для росії за злочин агресії можна досягти лише через міжнародний трибунал, трансформувати Нюрнберзький процес у нові операційні правила, сказав президент України. Та закликав не посилатися на недоліки чинного міжнародного права, а «ухвалювати сміливі рішення», які виправлять їх.

Говорить, що український суд забезпечить покарання за більшість злочинів, вчинених окупантами. Але лише спецтрибунал здатен відреагувати на первинний злочин — злочин агресії.

«Саме трибунал, а не щось гібридне, яке може формально дозволити закрити тему. Коли ми як політики кажемо, що справу начебто закрито. Ми повинні мати повноцінні трибунал і справедливість», — акцентував Зеленський.

4 травня президент України перебуває із офіційним візитом у Нідерландах. У Гаазі Володимир Зеленський вже провів зустріч із президентом сенату Яном Брауном та головою палати представників Верою Бергкамп.

За даними речника глави держави Сергія Нікіфорова, запланований візит до Міжнародного кримінального суду. Також у програмі велике звернення Володимира Зеленського до нідерландського суспільства та представників міжнародних судових інституції, розташованих у Гаазі.

Володимир Зеленський зустрінеться окремо із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте та у тристоронньому форматі також із прем'єр-міністром Бельгії Александером де Кроо.

Також буде аудієнція у короля Віллєма-Александра і візит на базу військово-повітряних сил Нідерландів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: