Марш військових та ярмарок: як Львів відзначає День міста

c761ef8a-8d38-4f00-ad7f-7f4770b27ed1

Протягом вихідних 6-7 травня Львів відзначатиме День міста - 767 років з дня його заснування. З цієї нагоди в місті заплановано кілька подій, головний акцент яких – подякувати захисникам за те, що виборюють свободу нашої країни та міста

О 13:00 на площі Ринок розпочалася урочиста церемонія підняття прапора міста Львова. Спочатку було виконано «Мелодію міста», а потім військовослужбовець, який проходить лікування у реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ, підняв прапор Львова. На захід запрошено військових, представників духовенства, почесних громадян Львова.

Опісля цього ж дня на Личаківському кладовищі відбудеться спільна молитва за участі родин загиблих Героїв. Молитва розпочнеться о 17:00 год на Полі почесних поховань №86-А та продовжиться на Полях № 67 та № 76.

7 травня Стрийському парку відбудеться благодійна виставка-ярмарок «Львів – місто міст». З нагоди дня міста, Львів, як «місто міст», збере українців із Донеччини, Луганщини, Херсонщини, Харківщини, Сумщини, Київщини, Запоріжжя та Криму, які зараз живуть та творять у Львові. Гості події дізнаються про культурні особливості з прифронтових і окупованих регіонів і долучаться до збору коштів для потреб Збройних сил України.

З  13:00 до 18:00 на виставці-ярмарку відбуватимуться лекції, майстер-класи, музичні виступи, готуватимуть страви, а у релокованих підприємців можна буде придбати крафтові вироби, каву та випічку.

Суспільне наводить 13 цікавих фактів про Львів.

  1. Перша в Україні книжка була надрукована у Львові у 1574 році. Це була книжка "Апостол" Івана Федорова.
  2. У XV столітті будівничий Петро Штехер облаштував перший в Україні львівський водогін. Ним постачали воду з Погулянки. Цей водогін пролягав по вулиці, яка називалася "На рурах", нині це вулиця Левицького.
  3. У 1586 році у Львові видали статут Успенського ставропігійного братства — найстарішу педагогічну пам'ятку на всіх пострадянських теренах.
  4. У Львові був заснований перший в Україні університет 1661 року. На той час Києво-Могилянська академія функціонувала кілька десятків років, але вона не мала статусу університету. Університет 1661 року у Львові був реорганізований з єзуїтської колегії (потім академії). Фактично король підписав цей указ, але він не був ратифікований сеймом.
  5. У Львові вийшла друком перша газета в Україні "Kurier Lwowski" та перша українська газета "Зоря Галицька".
  6. Перший в Україні постійно діючий міський театр започатковано у Львові у 1776 році.
  7. У Львові заснували першу в Європі спеціалізовану клінічну дитячу лікарню Святої Софії. Це трапилося у 1845 році.
  8. Українська символіка походить зі Львова. У 1848 році з ініціативи Головної руської ради за українську національну символіку було прийнято синьо-жовтий прапор та герб галицько-волинських князів із зображенням золотого лева на блакитному тлі.
  9. У 1853 році у Львові винайшли гасову лямпу. Винахідники — фармацевти Йоган Зег та Іґнаци Лукасевич.
  10. 14 липня 1894 року у Львові провели перший в Україні офіційний футбольний матч між командами Львова і Кракова.
  11. На початку XX століття Львів був єдиним містом, де містилися резиденції трьох католицьких єпископів — римо-католицького, греко-католицького і вірмено-католицького.
  12. У Львові вперше у світі була вироблена вакцина проти висипного тифу у 1928 році. Її винайшов професор Львівського університету Рудольф Вайль (львів’янин австрійського походження).
  13. Львів стало другим містом після Києва на теренах України, де запустили електричний трамвай. Перший електричний трамвай у Києві вирушив у 1892 році, а у Львові у 1894 році.

Нагадаємо, Львівська мерія стягнула 4 млн грн заборгованості з орендної плати за землю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: