У Лондоні відбулася коронація Чарльза ІІІ

1111111
Скрін з відео

6-го травня у Великій Британії відбулася епохальна подія: коронація Чарльза ІІІ. Він став сороковим монархом, коронованим саме у Вестмінстерському абатстві, фактично зійшовши на престол іще 8-го вересня, після смерті своєї матері Єлизавети ІІ

Коронація Чарльза ІІІ: у кульмінаційний момент двогодинної церемонії духовний глава Церкви Англії архієпископ Кентерберійський Джастін Велбі вдягнув на голову суверена корону святого Едуарда, повідомляє Кореспондент

Ця корона була зроблена в XVII столітті з чистого золота. Вона важить 2,2 кг, прикрашена більш ніж 400 коштовностями і зберігається в лондонському Тауері під вартою. Її використовували для коронації всіх британських монархів, починаючи з Карла II (1630-1685). Вдягаючи її на голову монарха, архієпископ Кентерберійський вимовив слова "Боже, бережи короля", які повторили всі 2200 гостей в абатстві.

Коронація Чарльза ІІІ

На честь коронації у Великобританії розпочався артилерійський салют. Його проводять понад 400 військовослужбовців із 13 різних точок королівства. У Лондоні, Белфасті, Кардіфі, Единбурзі, а також з бортів кораблів Королівських ВМС буде дано по 21 залпу. З гармат на набережній Темзи біля лондонського Тауера та на плац-параді кінної гвардії буде зроблено салют із 62 залпів. 

Як відомо, 10 вересня 2022 року Чарльз III зійшов на британський престол у віці 73 років після смерті своєї матері, королеви Єлизавети II, 8 вересня. Він став найстарішим монархом на момент початку правління за всю історію Великобританії. Церемонію коронації було вирішено провести пізніше, бо вона має лише символічний характер.

На коронацію Чарльза ІІ з'їхалися представники королівських сімей та лідери держав із усього світу, пише ТАБЛОID

ФОТО GETTY IMAGES

Перша леді Олена Зеленська у луці від українського бренду The Coat відвідала коронацію з прем'єром Денисом Шмигалем.

ФОТО GETTY IMAGES

Схоже, Джилл Байден та її онучка Фіннеган невипадково обрали такі кольори.

ФОТО GETTY IMAGES

Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак із дружиною Акшатою Мурті.

ФОТО GETTY IMAGES

Король та королева Іспанії.

ФОТО GETTY IMAGES 

Джастін Трюдо з дружиною Софі.

ФОТО GETTY IMAGES

Князь і княгиня Монако.

ФОТО AFP З САЙТУ GETTY IMAGES 

Перша пара Франції.

Трон Святого Едварда використовується під час коронацій із 1300-го року, він постійно стоїть у Вестмінстерському абатстві. До речі, цікавий факт із сайту монархії: у день коронації Єлизавети ІІ вона була не першою, хто посів місце на троні. Уранці 2-го червня 1953-го року на його сидінні несподівано виявили чорного кота на ймення Матінс. Він солоденько спав.

Процесія рушила до абатства о 10:20 за лондонським часом (12:30 за київським).

ФОТО GETTY IMAGES
Коронація Чарльза ІІ
ФОТО GETTY IMAGES

Коронація Чарльза ІІІ: на жаль, із погодою королю не надто пощастило 

Варте уваги те, що дорогою туди та назад на королі та королеві були різні мантії. Так заведено, що до Вестмінстерського абатства монархи вбираються в Robes of State, а виходять із нього в Robes of Estate, які мають більш персоналізований дизайн. Чарльзові дві мантії надягав під час своєї коронації в 1937-му році його дід, Георг VI. На Каміллі спочатку була мантія, пошита для коронації Єлизавети ІІ, а потім вона змінила її на нову, яку спеціально для неї вручну вигаптували у Королівській школі рукоділля.

На завершення дійства Його Величність привітає своїх підданих із балкона Букінгемського палацу.

Усі численні квіти, використані для декору, по завершенні коронації забере благодійна організація Floral Angels, патронесою якої є королева Камілла. Їх буде передано до будинків для літніх людей та людей із інвалідністю, хоспісів і шелтерів.

ФОТО AFP З САЙТУ GETTY IMAGES 

Принц Гаррі на коронацію батька приїхав без дружини

ФОТО AFP З САЙТУ GETTY IMAGES

Від принцеси Уельської просто очей не відвести. На головах у Кетрін та Шарлотти - прикраси від Jess Collett x Alexander McQueen. Традиційну тіару дружина принца Вільяма вирішила не надягати

СКРІНШОТ ІЗ ТРАНСЛЯЦІЇ НА YOUTUBE КОРОЛІВСЬКОЇ РОДИНИ 

Настала черга королеви Камілли

ФОТО GETTY IMAGES

Їхні Величності в старовинній позолоченій кареті, за ними у процесії їдуть решта близьких родичів

Зазначимо, що раніше Король Чарльз III відвідав українських військових, які проходять навчання у Британії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: