На Львівщині відбувся фінал проєкту розвитку молодіжного підприємництва

2
Фото: ЛОДА

Переможців проєкту нагородили почесними грамотами та грошовими преміями від Львівської ОВА, загальний фонд яких склав 350 тисяч гривень

Про це пише пресслужба Львівської обласної держжавної аднміністрації.

5-го травня відбувся фінал пілотного навчального проєкту «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО» під час якого 36 команд представили свої стартапи на розгляд інвесторам та представникам місцевих органів влади, з них – 17 прототипів проєктів та 19 бізнес-ідей. 

Проєкт стартував у 10 громадах Львівської області в грудні 2022 року. Заявки на участь у програмі подали понад 1200 школярів та студентів Львівщини, 530 з них успішно завершили навчання. Кожен учасник проходив навчання на двох курсах: обов’язковому курсі «Креативне мислення» та одному  з п’яти модулів на вибір: «Основи ІТ», «Біотехнології», «Робототехніка», «Управління дронами», «3D моделювання».

Фото: ЛОДА

За результатами навчання учасники проєкту представили на розгляд менторів 116 ідей, з яких 36 відібрали для презентації інвесторам.

Заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко у межах вітального слова сказав, що область планує підтримати фінансово реалізацію найцікавіших бізнес-ідей молоді. 

«Якщо не вкладати у науку, то не буде майбутнього у наших дітей, а якщо не буде його в них, то і не буде в цілої країни. Саме тому команда Львівської ОВА і заохочує молодь до саморозвитку не лише у межах навчального процесу, але й у час дозвілля. Цей навчальний проєкт, який  реалізувала команда USAID «ГОВЕРЛА, яскраво показує наскільки вмотивованими до нового є наші хлопці та дівчата. З такою жагою до здобуття нових знань та створення нових революційних ідей, які виникли у фіналістів цього навчального проєкту, я твердо переконаний, що майбутнє України за  прогресивною молоддю, яка хоче жити у сучасній та демократичній державі», – зазначив Іван Собко.

Фото: ЛОДА

Директор департаменту освіти та науки Львівської ОВА Олег Паска розповів, що розвиток креативності, винахідництва та підприємництва серед молоді є серед пріоритетів Програми розвитку освіти області на цей рік. За його словами на це в межах програми передбачено понад 1 мільйон 300 тис. гривень.

«Таку ж саму суму ми плануємо залучити в територіальних громадах на умовах співфінансування, адже в нашій системі освіти бракує духу авантюризму, підприємництва, відваги та вміння брати на себе відповідальність. Саме тому наш департамент освіти активно працює над тим, щоб допомогти молоді повірити в себе та здобути усі ці риси під час навчального процесу. Це важливо для того, щоб при закінченні закладів освіти молоді люди були конкурентноспроможними та кваліфікованими спеціалістами не лише всередині країни, але й за кордоном. Такі проєкти які організовує USAID допомагають нашій молоді повірити в себе та реалізуватися у тих галузях, де вони бачать своє майбутнє», – сказав Олег Паска.

Фото: ЛОДА

Фахове журі у складі представників USAID, місцевих органів влади та бізнесу визначило проєкти-переможці:

  • 1 місце - Владислав Братюк з проєктом smart-очисника водойм WARO;
  • 2 місце - Меланія Волошинська з проєктом розумної тростини для людей з порушенням зору;
  • 3 місце - Ірина Вовк та Назар Шийка з проєктом розумної лампи Softlamр.

та бізнес-ідеї - переможці:

  • 1 місце - Марк Яровий за ідею підвищення ефективності використання косметики «Центр дослідження генетичного різноманіття»;  
  • 1 місце - Анастасія Грабовецька, Юлія Гринаш, Надія Куцопей, Вікторія Савчин, Анастасія Хай за ідею «Na Lushku»;
  • 2 місце - Ольга Свистун за ідею «Охоронець порядку»;
  • 2 місце - Іван Сідельник за бізнес-ідею робота-помічника «Помічник Шахтар»;
  • 3 місце - Софія Гоцало за ідею виведення штаму бактерій, що ефективно розщеплюють пластик «PET Biodegradation»;
  • 3 місце - Юрій Серкіз, Соломія Барабах з ідеєю «Outlook».

Переможців відзначили почесними грамотами та нагородили грошовими преміями у сумі 20 тис., 15 тис. та 12 тис. грн відповідно.

Разом з тим, кожен учасник фіналу вже є переможцем, оскільки отримує фінансування на реалізацію власного проєкту.

Фото: ЛОДА

Олександр Волошинський, керівник Львівського регіонального офісу Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» сказав, що проєкт зі сприяння молодіжного підприємництва, реалізований за підтримки USAID «ГОВЕРЛА», є кроком до створення нового покоління підприємців та інноваторів в Україні. 

«Через нашу співпрацю з Тех Стартап Скул молоді люди отримали можливості розробити та реалізувати свої ідеї. Ми раді, що у проєкті взяли участь учні з усієї Львівщини включно з ВПО, а не тільки з 10 громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», що дало можливість підтримати значно більшу кількість молодих людей у розробці їхніх бізнес-ідей та сприяти інтеграції ВПО у громади. Результати нашої спільної роботи, приємно вражають, і ми переконані, що молодіжне підприємництво в Україні має великий потенціал для розвитку та підвищення якості життя на місцевому рівні», – зазначив він.

Усі команди-фіналісти отримали заохочувальні премії у розмірі 5400 гривень. Загальний призовий фонд від Львівської ОВА склав 350 тис. грн, ще 1 млн 300 тис планують направити на фінансування проєктів - учасників фіналу.

Додамо, навчальний проєкт реалізували на базі Tech StartUp School в рамках грантової співпраці з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА», а також за підтримки Львівської ОВА.

Читайте також про головні події за добу на Львівщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: