«Зернова ініціатива»: рф знову заблокувала інспекцію суден

Зерно

Росія заблокувала реєстрацію та проведення інспекцій вхідного флоту суден, які прямують у межах «зернової ініціативи».

Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України у понеділок, 8 травня. 

«Російська федерація в черговий раз фактично зупинила «Зернову ініціативу», відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції. Такий підхід повністю суперечить умовам діючої Угоди», — сказано в заяві.

Такі дії російської сторони унеможливлюють складання інспекційного плану згідно з процедурами комісії, які передбачають щоденне погодження всіма сторонами плану інспекцій як на вихід, так і на вхід. 

Таким чином станом на 8 травня у територіальних водах Туреччини очікують на інспекцію 90 суден, з яких 62 – це судна, які йдуть під завантаження. Заблоковані інспекції як вхідного, так і вихідного флоту.  Загалом експорт української агропродукції зерновим коридором у квітні не дотягнув і до 3 млн тонн.

«Україна категорично не приймає намагання росії зупинити реєстрацію та інспектування вхідного флоту, які мають відбуватися з огляду на працюючу Ініціативу. Очікуємо на позицію партнерів, ООН та Туреччини», - наголосили в міністерстві.

Що передувало?

22 липня теперішнього року Україна підписала із Туреччиною та ООН угоду про розблокування експорту українського зерна через порти в Чорному мору. Натомість рф підписала із цими ж представниками дзеркальний договір. Важливо: Україна не підписувала жодного міжнародного документу із країною-агресоркою. Угода стосується експорту з українських портів Одеса, Чорноморськ та Південний. Контроль портів залишиться за українською стороною; жодні судна, крім тих, які забезпечуватимуть експорт зерна та пов'язаної продукції, не зможуть увійти до портів.

Першого серпня, з Одеського порту вийшло судно RAZONI, завантажене 26 тисями тоннами кукурудзи під прапором Сьєрра-Леоне - вперше з початку повномасштабного російського вторгнення.

18 травня спливає термін дії «зернової угоди», яка дозволяє експортувати українське зерно морем з частини чорноморських портів України. Росія не хоче її продовжувати, вимагаючи від ООН преференцій щодо скасування санкцій на постачання власних добрив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: