В Україні вперше відзначають День Європи

єс
фото ілюстративне

У вівторок, 9 травня, Україна вперше святкує День Європи замість Дня перемоги. Про це днем раніше заявив глава держави Володимир Зеленський, який підписав відповідний указ.

«Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань», — сказано в документі, оприлюдненому на сайті президента України 8 травня.

У зверненні з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років Зеленський наголосив, що тепер щороку «ми будемо вшановувати нашу історичну єдність — єдність усіх європейців, які знищили нацизм та переможуть рашизм».

Що це за свято?

Рада Європи святкувала однойменне свято у день свого заснування 5 травня 1949 року впродовж 15 років.

На саміті Європейчської ради, який пройшов у Мілані 1985 року, 9 травня затвердили ще одним символом ЄС (разом із єдиною валютою, прапором та гімном).

Згодом, зокрема після укладання Маастрихтського договору (Договір про утворення ЄС), 9 травня стало активно відзначатися як День Європи громадськістю держав-членів ЄС. Свято також переймалося в країнах на шляху до євроінтеграції; наприклад, польська Фундація Шумана — організація, яка з 1991 року виступала за європейську інтеграцію Польщі, вперше організувала свій Варшавський парад Шумана в день Європи 1999 року.

Європейський Парламент «офіційно визнав» День Європи у жовтні 2008 року.

Європейський парламент також закликав, щоб 9 травня став вихідним святковим днем в усіх державах-членах ЄС.

Читайте також: «Ми показали нашу єдність»: свято, оголошене за 10 днів до повномасштабного вторгнення рф

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: