СБУ: командир полку «ДНР» і двоє його підлеглих катували людей на Миколаївщині

photo_5393117995125032671_y
Катівня, яку облаштували росіяни у Миколаївській області. Фото: СБУ

Служба безпеки України ідентифікувала ще трьох російських військових, які під час тимчасової окупації Миколаївської області облаштували катівню, де знущались над мирними мешканцями.

Про це повідомили у пресслужбі відомства 10 травня.

За даними СБУ, у масових знущаннях над цивільними у Миколаївській області підозрюють командира одного з полків терористичної організації «ДНР» і двох його підлеглих.

Ще до початку повномасштабного вторгнення вони добровільно вступили до лав російських загарбників. Там фігуранти увійшли до складу окупаційних угруповань Південного військового округу зс рф, де після 24 лютого минулого року брали участь у бойових діях на південному фронті.

Під час захоплення частини Миколаївської області командира ворожого полку призначили «військовим комендантом» в одному із селищ Баштанського району. За його наказом рашисти викрадали місцевих жителів та застосовували до них численні тортури.

Катівня, яку облаштували росіяни у Миколаївській області. Фото: СБУ

Відомо, що окупанти затримали чотирьох мешканців селища, серед яких були колишні військовослужбовці ЗСУ. Потім загарьники за вказівкою свого командира закрили потерпілих в холодному підсобному приміщенні та погребі без доступу до свіжого повітря. У застінках людей жорстоко били і тривалий час утримували в антисанітарних умовах, без води та їжі. Так окупанти намагались схилити потерпілих до співпраці та отримати інформацію про місця базування Сил оборони.

Катівня, яку облаштували росіяни у Миколаївській області. Фото: СБУ

Трьом російським військовим повідомили про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада. (Це ч. 1 ст. 111 ККУ);
  • колабораційна діяльність (Це ч. 7 ст. 111-1 ККУ);
  • порушенні законів та звичаїв війни (Це ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 ККУ).

Катівні на звільнених територіях

На деокупованих територіях України після відступу росіян знайшли вже 54 місця, де окупанти катували мирних мешканців. Про це наприкінці 2022 року повідомили у Офісі генпрокурора у відповідь на запит ГО «Центр прав людини ZMINA».

Водночас до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено 5 тисяч 79 кримінальних правопорушень за фактами катувань, заподіяння тілесних ушкоджень або іншого нелюдського поводження внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: