Російські і білоруські спортсмени все ще можуть брати участь у змаганнях: як цьому протидіяти

9999

Питання підняли члени виконкому Відділення Національного олімпійського комітету України у Львівській області спільно з Олімпійською радою Львівщини. Комісія відбулася в дзеркальній залі Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької. Крім того, на засіданні нагородили найкращих спортсменів області за цей рік.

Відділення НОК України у Львівській області побудоване на засадах успішного розвитку львівського та українського олімпійського руху. Сьогодні, 10 травня, про це заявили майже два десятки уславлених олімпійців Львівщини. Вони підкреслили своє відверте «ні» Росії та Білорусі на олімпійських змаганнях. Йдеться зокрема й про олімпіаду 2024 року, яка відбудеться у Парижі.

На заході також були присутні міністр молоді та спорту України президентом НОК України Вадим Гутцайт, голова Відділення Національного Олімпійського комітету України у Львівській області Юрій Турянський, голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький та міський голова Андрій Садовий.

Російські та білоруські спортсмени все ще можуть виступати на світових змаганнях

На комісії виступив голова Відділення Національного Олімпійського комітету України у Львівській області Юрій Турянський. Він нагадав, що 28 березня Міжнародний олімпійський комітет заявив про намір допомогти російським та білоруським спортсменам повернутися до міжнародних спортивних заходів. Зробити це планують, дозволивши представникам двох країн на міжнародній спортивній арені виступити під нейтральним прапором. На думку Турянського, це підміна понять. Тому українські посадовці мають докладати максимум зусиль для усунення росіян та білорусів від спортивних арен країн усього світу.

«Очільники українських спортивних федерацій мають звертатися до всесвітніх спортивних федерацій і пояснювати, чому саме не можна допускати москалів до змагань. По-перше, тому що є збройна агресія. На наші міста та в наших людей летять ракети та бомби. А, по-друге, серед спортсменів-москалів дуже багато є представників збройних сил. До прикладу, світова федерація боротьби вже допустила до участі в змаганнях під нейтральним прапором москалів, які є представниками ЦСК. Це є військово-спортивне формування», - розповідає він.

До слова, Всеукраїнська федерація кінного спорту України вже домоглася усунення російських та білоруських спортсменів від світових змагань у цьому виді спорту.

Спорт на Львівщині розвивається попри війну

Незважаючи на труднощі, які сьогодні переживає вся країна, наші спортсмени продовжують здобувати перемоги на світових змаганнях. Хоча й зберегти спорт в Україні після початку повномасштабного вторгнення, каже Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт, було завданням не з легких. Ускладненою є ситуація й зараз, оскільки багато спортсменів виїхали за межі держави.

«Розвиватися зараз складно. Ми фактично призупинили будівництво спортивної інфраструктури після початку війни, бо 343 спортивні об'єкти зруйновані російською агресією. Але зараз у Львові потрохи відбувається відновлення будівництва й реконструкції спортивних майданчиків, арен та стадіонів. Є багато відповідних проєктів», - пояснює Гутцайт.

Нагородження

Після хвилини пам'яті за воїнами, які відстоюють нашу свободу й поклали за це свої життя, відбулося вшанування найкращих спортсменів Львівщини за підсумками січня-квітня цього року та їхніх тренерів, серед яких:

  • Юлія Городня, біатлон (тренери Андрій Іващишин, Роман Полюга);
  • Павло Коростильов, кульова стрільба (тренери Сергій Коростильов);
  • Юлія Ткач, вільна боротьба (тренер Олександр Ткач, Юрій Копитко);
  • Оксана Лівач, вільна боротьба (тренер Андрій Стаднік);
  • Алла Белінська, вільна боротьба (тренер Ігор Дух, Андрій Стаднік);
  • Анастасія Німець, кульова стрільба (тренер Роман Бондарук).

Варто зауважити, що святкового церемоніалу додав Військовий оркестр Національної академії сухопутних військ імені гетьмана імені Петра Сагайдачного.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: