У Львові померла зв’язкова командирів УПА Катерина Щерба

3464999897788956003466463259651547317184093n-590fc16c
Катерина Щерба. Фото: Львівська міська рада

У середу, 10 травня, відійшла у засвіти Катерина Щерба. Жінка була зв’язковою командирів Української повстанської армії, зокрема Романа Шухевича.

Про це повідоми в пресслужбі Львівської міської ради.

«На 95-му році життя померла пані Катерина, яка була зв’язковою командирів УПА - Романа Шухевича, Омеляна Польового та Дмитра Карпенка. У будинку свого батька, Василя Бережанського, допомагала лікувати хворих та поранених повстанців. Вічна пам'ять людині, котра все життя присвятила Україні», — розповів мер Львова Андрій Садовий.

Також там повідомили, що похорон Катерини Щерби розпочнеться завтра, 12 травня, о 13:00 год, в капличці на вул. Пекарська, 52. Зв'язкову поховають на Личаківському цвинтарі, на полі Почесних поховань 86А.

Довідка 

Катерина Щерба народилася в селі Виспа на Франківщині. Там вона допомагала повстанцям протягом 1943-1945 років. Жінка була зв'язковою командирів Української повстанської армії, зокрема Романа Шухевича, Омеляна Польованого та Дмитра Карпенка.

У цей час Катерина Щерба мала псевдонім «Олеся». Жінці доводилося часто переїжджати в інші міста задля безпеки. Адже одного разу її ледве не заарештували представники комуністичної влади.

Тоді зв'язкова переїхала до Львова, де навчалася в університеті на німецькій та українській філологіях. Усе своє життявона працювала вчителем української мови та літератури.

Після проголошення Незалежності України Катерина Щерба стала членом громадської організації «Львівське крайове братство ветеранів національно-визвольної боротьби».

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Львові пішла із життя Надія Мудрик. Вона була лікаркою дитячої лікарні Святого Миколая.

Читайте також Померла титулована олімпійська чемпіонка з легкої атлетики

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: