Майбутнє зернової угоди наразі невизначене, - посол МЗС

шоо

Станом на сьогодні є «підвішена ситуація невизначеності» щодо зернового коридору.

Про це під час брифінгу у понеділок, 15 травня, сказала посол МЗС з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева.

Посадовиця зазначила, що Україна отримує суперечливі сигнали щодо експорту українського зерна Чорним морем. Туреччина начебто пообіцяла продовження угоди до 18 травня. Але цього тижня додаткових перемовин не заплановано.

Що передувало

В четвер, 11 травня завершилися багатосторонні перемовини за участю України, Туреччини, росії та Організації Об’єднаних Націй щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи. Відомо, що українська делегація вкотре наголосила про необхідність продовження ініціативи на більший термін, а також її розширення. Але Сторони не домовилися про продовження самої угоди. Однак перемовини ще мали б тривати в онлайн-форматі.

У відповідь у кремлі заявили, що на фронті переговорів про продовження зернової угоди про постачання зерна з України через Чорне море «поки немає про що повідомляти».

Про «зернову угоду»

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія. Однак 29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.

Росія саботує продовження «зернової угоди»

Росіяни ще з листопада минулого року під різними приводами саботують і затягують час проведення інспекцій у межах «зернової ініціативи», за якою експортують зерно з України. За даними Мінінфраструктури, саботування інспекцій росією вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15-18 млн тонн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: