РФ незаконно утримує в полоні військових музикантів з Маріуполя, — заява делегації ПАРЄ

полонені

Росіяни тримають у полоні 27 військових музикантів. Вони ніколи не брали участі у бойових діях. До ворожого полону потрапили під час облоги Маріуполя весною торік.

Заступниця члена постійної парламентської делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи Ірина Констанкевич звернулася до Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою публічно засудити факти порушення росією міжнародного гуманітарного законодавства.

За її словами, Україні невідомі ані місцеперебування військових музикантів, ані їхній стан, ані дані про умови утримання.

«Випадки нелюдського поводження з військовополоненими з боку росії далеко непоодинокі.  Країна-терорист демонструє систематичні порушення міжнародного гуманітарного права», — сказано в заяві.

Констанкевич додала, що 14 квітня під час обміну Україні передали тіло 23-річного музиканта 36-ої бригади морської піхоти.

«Ми з колегами з Парламентської асамблеї Ради Європи звертаємось до Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою публічно засудити факти порушення російською федерацією міжнародного гуманітарного законодавства», — зазначила вона.

Також делегація закликала Міжнародний Червоний Хрест співпрацювати з іншими державами чи організаціями, які могли б вплинути на рф.

Обмін полоненими

16 квітня, на Великдень, Україна провела черговий обмін полоненими. З російської неволі вдалося звільнити 130 захисників.

Нагадаємо, 23 листопада із російського полону звільнили 35 українських захисників та одного цивільний, у якого ампутована нога. Вони провели у полоні вісім місяців.

А наступного дня звільнили пів сотні захисників, серед яких - бійці зі Зміїного.

Першого грудня із ворожого полону Україна повернула ще 50 захисників, серед яких - воїни, які були в Оленівці.

Натомість 29 червня між Україною та рф відбувся найбільший за час повномашстабного російського вторгнення обмін військовополоненими. Додому повернулися 144 українських захиснкии, серед яких 95 оборонців «Азовсталі».

Від початку повномашстабного вторгнення рф в Україну вдалось звільнили з полону майже 2 тисячі людей. Ідеться як про військових, так і про цивільних, заявили на початку березня у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: