В Ісландії підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією РФ

56

У межах саміту Ради Європи підписали політичну декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України. Це потрібно для компенсацій.

Про це повідомляє Верховна Рада України.

Реєстр є важливим етапом на шляху до справедливості та відшкодування Україні та українцям збитків, які росія завдала своєю жорстокою війною. Тепер необхідно забезпечити безпосередньо роботу Реєстру, аби постраждалі від російської агресії могли подавати свої заяви.

Цей комплексний механізм компенсації має забезпечити виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Зокрема за рахунок російських активів у світі.

Про міжнародний реєстр збитків

У листопаді 2022 року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, де державам-членам ООН у співпраці з Україною рекомендувалося створити міжнародний реєстр збитків для фіксації доказів та претензійної інформації щодо збитків, утрат або пошкоджень для всіх зацікавлених фізичних і юридичних осіб України, спричинених російською агресією. Такий реєстр також сприяв би та координував збір доказів.

У лютому уряд Нідерландів офіційно погодився на створення міжнародної організації Реєстр збитків, завданих Україні російською агресією, в Гаазі. Цей реєстр має стати першим компонентом всеохопного механізму репарацій.

Нагадаємо, в Організації Об'єднаних Націй оцінюють вартість відновлення української інфраструктури, яка була пошкоджена або зруйнована через повномасштабне російське вторгнення, у щонайменше 411 мільярдів доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: