В ООН оцінили вартість відновлення України у понад 400 млрд доларів

160635-ukо
фото: Слово і Діло

В Організації Об'єднаних Націй оцінюють вартість відновлення української інфраструктури, яка була пошкоджена або зруйнована через повномасштабне російське вторгнення, у щонайменше 411 мільярдів доларів.

Про це йдеться у доповіді Організації Об'єднаних Націй.

Аналітики наголошують, що довгострокові перспективи для України залежатимуть від того, наскільки довго та як інтенсивно будуть відбуватися бойові дії. На це також впливатиме здатність країни фінансувати відновлення інфраструктури.

Економіка України втратила значну частину своїх промислових потужностей та енергетичної інфраструктури через війну і скоротилася на 29,1% у 2022 році. Незважаючи на зовнішню фінансову допомогу, включаючи кредит МВФ і підтримку бюджету з Європейського Союзу і США, економіка, ймовірно, буде стагнувати в 2023.

Нагадаємо, в Україні вже визначено шість населених пунктів, де в межах експериментального проєкту відбудова проходитиме комплексно й за новими принципами.

Яких збитків завдала Росія інфраструктурі України за понад рік великої війни

Станом на лютий 2023 року загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення Росії, збільшилася ще на $6 млрд. Про це йдеться у річному звіті KSE Institute.

Через війну, розпочату росією, продовжуються пошкодження та руйнування освітніх закладів — таких наразі 3170. З-поміж них майже 1500 закладів середньої освіти, 909 — дошкільної, 528 — вищої. Станом на кінець лютого 2023 року на $300 млн у порівнянні з грудневими обрахунками зросли збитки сфери освіти — до $8.9 млрд. 

Зросли також збитки, завдані енергетиці України, сума яких складає $8.1 млрд. Збільшення оцінки втрат відбулось щодо раніше завданих збитків ядерній енергетиці, а також у зв’язку з оновленням розрахунків про пошкодження об'єктів з транспортування природного газу. 

Ще на $2.1 млрд зросла сума прямих втрат, завдана агропромисловому комплексу та земельним ресурсам. Наразі оцінка збитків цієї сфери складає $8.7 млрд. 

На кінець лютого 2023 року суттєво зросла також кількість пошкодженого та зруйнованого транспорту. У порівнянні з обрахунками на кінець 2022 року кількість таких авто зросла на 28.5 тисяч. Загалом внаслідок війни зруйновано або пошкоджено 223.4 тис автомобілів на $3.1 млрд. 

Збільшилися також прямі витрати сфер торгівлі та охорони здоров’я. За обрахунками експертів проєкту на кінець зими 2023 року сума збитків, завдана торгівлі зросла до $2.6 млрд. А медичній галузі завдано руйнувань інфраструктури ще на $100 млн, відтак загальні прямі збитки цієї сфери оцінюються у $1.8 млрд. 

Читайте також: В ООН визнали Україну «однією з найбільш замінованих країн світу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: