Інтерес до України зараз надзвичайний, – співзасновниця Дня вишиванки Леся Воронюк

240393969_4172929759410537_5335238784419376727_n
Леся Воронюк. Фото: з фейсбук-сторінки

Леся Воронюк – українська громадська діячка, сценаристка та журналістка, яка стала ініціатором заснування Всесвітнього дня вишиванки. Це трапилося під час навчання в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича в 2006 році. Крім того, Леся Воронюк організувала чимало проєктів, які популяризують українську культуру та зображують її унікальність.

ІА Дивись. Інфо поспілкувалась із нею про заснування свята Дня вишиванки, її першу вишиту сорочку, новий проєкт - книгу «Нетлінні» та плани на майбутнє.

 Розкажіть трохи про себе. Ваша освіта, чим займалися. Як прийшли до того, що потрібне таке свято?

Якраз День вишиванки дуже пов’язаний з моєю освітою. Я навчалася на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин в Чернівцях. І саме, будучи студенткою, це свято запропонувала.

Одного разу побачила свого друга, Ігоря Житарюка, який теж був тоді студентом, у вишитій сорочці і запропонувала, щоби разом з одногрупниками, друзями, обрати один день і так одягнутися. Не по черзі, а щоб це було точно видно –  нас багато.

І так із невеличкої студентської акції зародився Всесвітній день вишиванки. Адже протягом останніх 7-8 років свято відбувається в понад 100 країнах світу.

Чи пам’ятаєте свою першу вишиванку? В якому віці це було?

Те, що бачила на своїх дитячих фотографіях – це коли я тільки почала ходити. Мені був рочок, напевно. Там я в маленькій вишитій сорочці, яку мені зробила мама. Звичайно, я себе в цьому віці не пам’ятаю, але фото збереглося.

І я завдячую своїй родині. Звичайно, першочергово тим, що виростала в абсолютно українському, а не зросійщеному, зрадянізованому середовищі. Можливо, це і дало ґрунт під ногами, щоби далі займатися культурною спадщиною та й, зокрема, святом вишиванки.

Як взагалі починалося розширення за межі України цього свята?

Спочатку наше завдання було в тому, щоби свято вийшло принаймні за межі Чернівців. Насамперед ми комунікували з університетами та з друзями з інших міст, які були студентами. Саме вони були головною рушійною силою свята.

Коли вже свято набрало сили в Україні, то ми зрозуміли, що воно може стати дуже гарним майданчиком для презентації України закордоном. Тому почали комунікувати з українською діаспорою та посольствами.

Леся Воронюк на вручення нагороди в конкурсі European Heritage Awards / Europa Nostra Awards, де Україна перемогла номінації «Залучення громадян та підвищення обізнаності». Фото: з фейсбуку

Вже значно пізніше ми набули партнерських зв’язків з іншими організаціями за кордоном, які працюють також в галузі культури. І саме за допомогою таких комунікацій нам довелося масштабувати свято.

Тепер вже не ми намагаємося працювати за кордон чи знаходити там зв’язки, а навпаки – отримуємо запити, що з’являються нові осередки та організації, які також хочуть долучитися до свята.

У вас є головний проєкт до Дня вишиванки 2023 - книга «Нетлінні». Розкажіть про неї.

Так, насправді, я думаю, що це один з найважливіших проєктів, які ми взагалі реалізовували за всі роки.  

Загалом в нас були ще три документальні фільми: «Спадок нації», «Соловей співає», «Ткацький шлях». І ось книга «Нетлінні» – результат роботи понад десяти членів команди. Це підсумок трьох місяців експедицій. Ми збирали те, що ніхто до нас не досліджував. А саме – вишиті тризуби, жовто-блакитні стяги. Це державна символіка в українській вишивці якраз періоду радянської окупації і трохи ранішого часу також.

Книга «Нетлінні». Фото: фейсбук Лесі Воронюк

Сподіваюся, що це буде таке досить важливе видання для сучасних українців, адже всі ці вишиті сорочки є доказом того, що ми, навіть тимчасово втрачаючи незалежність, всеодно не губили свою ідентичність і обстоювали її. До того ж робили це абсолютно в небезпечні періоди. Тоді дивом вдавалося переховувати ці речі, закопувати, скажімо, в криниці чи десь замуровувати в стіни...

Українці завжди вірили в те, що настане момент – і ці речі все-таки можна буде дістати, одягати й носити.

Чи адаптована книга для іноземної аудиторії?

Вона виходить одразу двома мовами - українською та англійською. Звичайно, ми отримуємо дуже багато замовлень на українські проєкти, щоб показувати за кордоном. І ось книга якраз буде одним із таких.

Це дуже важливо, аби те, що ми створюємо тут - книги, фільми, виставки - воно все було адаптоване для іноземної аудиторії. Тому що інтерес до України зараз надзвичайний, і треба ним скористатися, аби розповісти свою правдиву історію.

Книга «Нетлінні». Фото: фейсбук Лесі Воронюк

Чи маєте ще якість проєкти, пов’язані з вишиванками?

Ми працюємо протягом усього року, тобто свято один раз на рік, а наша громадська організація працює весь рік. І всі проєкти мають в нас такий просвітницький і культурний характер.

Фільми, які я називала, це про вишиті сорочки, а також це дещо ширший контекст. Наприклад, про вишиті сорочки – це про «Спадок нації», про ткацтво – це «Ткацький шлях», а міфи про українську мову – це «Соловей співає». 

Фільм «Соловей співає»

Втім, більшість проєктів, звичайно, акцентуються саме на вишитих сорочках. Це різноманітні фотосесії, виставки, які ми робимо в Україні та закордоном. Дослідницькі лекції.

А також, це, наприклад, організація показів сучасних дизайнерів, які працюють з етнотематикою. Влаштування фестивалів та дипломатичних заходів. Тобто всі можливі формати ми намагаємося використати для різних цільових аудиторій, щоби всіх їх зацікавити темою української культури.

Чи можете назвати імена та прізвища ваших співзасновників?

Так, звичайно. Отже, це: Олександр Ткачук, Михайло Павлюк, Сергій Бостан, Оксана Добржанська, Ірина Мітнович. Після того, як ми заснували свято, то, у 2015 році, зареєстрували таку громадську організацію, яка так само називається - «Всесвітній День вишиванки».  

Документальний фільм «Спадок нації»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: