Україна закликає світ визнати геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році

МА

Міністерство закордонних справ закликає партнерів визнати геноцидом депортацію кримськотатарського народу в 1944 році і вимагає від Росії припинити порушення прав людини у тимчасово окупованому Криму та невідкладно звільнити всіх політвʼязнів.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

У заяві відзначено, що за сфабрикованими справами у 1944 році СРСР звинуватив кримськотатарський народ у співпраці з нацистською владою. Це стало надуманим приводом запустити механізм депортації. Порушуючи норми міжнародного права, радянський уряд здійснив акт геноциду, щоб стерти національну ідентичність кримськотатарського народу – корінного народу України. Цьому народу заборонили використовувати рідну мову, сповідувати свою релігію та зберегти власну культуру.

У міністерстві наголосили, що в Україні пам'ятають тих, хто постраждав від цієї трагедії. Українці підтримують кримськотатарський народ, який протягом сторіч зазнавав і продовжує зазнавати репресій з боку Російської імперії, СРСР, а тепер і сучасної Росії.

МЗС акцентує на тому, що після тимчасової окупації Росією Криму у 2014 році та повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Крим фактично став величезною в’язницею під відкритим небом і місцем для приховування злочинів РФ.

Понад 180 громадян України були позбавлені волі на основі політично та релігійно вмотивованих переслідувань в Криму. Серед них – перший заступник Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, якого Росія закрила на 17 років у в’язниці за його участь в інавгураційному саміті Кримської платформи.

Особливим проявом свавілля російської репресивної машини стало затримання 25-річної кримської татарки Лєніє Умерової, яку Росія затримала в грудні минулого року при спробі потрапити в Крим, аби відвідати хворого батька, підкреслює відомство. Сьогодні її продовжують утримувати в СІЗО Лефортово за звинуваченням у державній зраді, у той час як єдиний так званий «злочин» Лєніє – відмова від російського паспорта.

Міністерство вимагає від РФ припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території Криму, невідкладно звільнити усіх політичних в’язнів, забезпечити повне дотримання зобов’язань РФ як держави-окупанта відповідно до міжнародного права.

МЗС також закликає міжнародних партнерів, у тому числі учасників Міжнародної кримської платформи, засудити цей злочин депортації та визнати депортацію кримськотатарського народу у 1944 році геноцидом. У МЗС переконані, що лише перемога України та звільнення Кримського півострова зможе покласти край системним репресіям проти корінного кримськотатарського народу та відновити повагу до прав людини у світі.

Депортація корінного населення Криму у 1944 році

Масова депортація корінного населення Криму з півострова товарними вагонами відбулося протягом 18-21 травня 1944 року за особистим наказом Сталіна. Прибуття ешелонів до віддалених кутків тодішнього СРСР завершилося 4 червня. Кримських татар звинувачували у, нібито, масовій співпраці з нацистською Німеччиною.

Жертви геноциду

На даний момент не має абсолютно точних даних, скільки кримських татар було насильницькі вивезено з півострова, і скільки з них загинули померли під час, або у перші роки після депортації.

За різними оцінками було вивезено від 191 тисячі до 423 тисяч кримських татар. З них у дорозі, або у перші роки після насильницького перевезення померли від 27% до 42%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: