День Шерлока Холмса: топ адаптацій популярного детектива

ть
фото: History Hit

Твір всесвітньовідомого Артура Конана Дойла є класикою детективу, а його персонаж - Шерлок Холмс - культовим героєм жанру. Від початку створення оповіді й до наших днів з'явилися десятки різних адаптацій. Всі вони розраховані на глядача різного віку, смаку та навіть життєвих поглядів. Що цікаво, кожна нова історія розкриває персонажа по-іншому. Тому з роками в детектива тільки більшає фанатів.

Починаючи з 2013 року, щорічно 22 травня у світі відзначають День Шерлока Холмса. Саме цього дня у 1859 році народився сер Артур Конан Дойль, творець цього чудового персонажа.

Тож Дивись.Інфо склала рейтинг найкращих екранізацій популярної серії книг письменника.

фото: ihearofsherlock.com

Хто такий Шерлок Холмс

Шерлок Холмс – приватний детектив-консультант з Лондона, який прославився на все місто завдяки унікальному таланту розплутувати складні злочини. Проживає персонаж за славнозвісною адресою Бейкер-стріт, 221Б. Він свято вірить у спостережливість та дедуктивне міркування. Шерлок є дивакуватим, незворушливим та стриманим. Загадковість персонажа підкреслена й бажанням відсторонитися від соціуму. Однак в деяких ситуаціях, впродовж всієї історії, детектив демонструє свої пристрасні, емоційні й деколи навіть творчі сторони характеру.

Історія починається зі знайомства Холмса та доктора Джона Ватсона. Цей персонаж побував в Афганістані, воював у англо-афганській війні у 1878-1880 роках. Повернувшись до Англії, він став спочатку співмешканцем, а згодом консультантом та другом екстраординарного детектива. Джон «описав» майже 56 заплутаних історій про його спільну роботу з Холмсом та їхні розслідування.

фото: ілюстрація до серії книг про Шерлока Холмса, Sidney Paget

Серія фільмів про Шерлока Холмса (1931-1937)

У цій екранізації Холмса зіграв Артур Уонтнер. Він цілком міг читати історії про Шерлока ще тоді, коли вони тільки виходили, оскільки народився у 1875 році. Актор був надто старий для цієї ролі, тому творці серіалу вирішили підкреслити його поважний вік відповідними змінами характеру. Тут персонаж зображений добродушним та дружелюбним. Герої люб'язно кепкують один з одного, і це дуже мило виглядає.

фото: Артур Уонтнер в ролі Шерлока Холмса

Серіал Шерлок Холмс (1964-1965)

У цій адаптації від BBC Шерлока зіграв актор Дуглас Уілмер. На відміну від попередніх екранізацій, тут персонаж представлений як дошкульна, неприємна і практично безсердечна людина. Серіал складається з 29 серій по 50 хвилин. Проте декілька епізодів вважаються втраченими або частково втраченими, тож переглянути їх усі наразі неможливо. Така згуба, на думку шанувальників творчості Конана Дойла, додає стрічці цінності. Тому критики цю адаптацію вважають однією з найкращих.

фото: Дуглас Уілмер у ролі Шерлока

Собака Баскервілів (1982)

Ця розповідь починається із загадкової смерті сера Чарльза Баскервіля, власника великого статку. Інцидент налякав сусідів та друзів, адже всім відомо, що за легендою рід Чарльза переслідує страшне прокляття. Ситуація стає більш напруженою, коли з глибин боліт з'являється демон в образі жахливого собаки. Очевидно, що розібратися у цій заплутаній історії зможе лише знаменитий детектив Шерлок Холмс разом зі своїм колегою доктором Ватсоном. Тож на цей раз героям доводиться мати справу з надприродними силами.

фото: Том Бейкер у ролі Шерлока Холмса

Шерлок (2010)

Куди ж у рейтингу екранізацій роману Артура Конана Дойла без Шерлока від BBC з Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі? Цей серіал буквально прогримів на весь світ. Фільм виходив і на українських телеекранах у 2013 та 2014 роках. Реактуалізація образу Шерлока в епоху після-постмодерну видається цікавою знахідкою. Тут Шерлок Холмс – детектив, обдарований надзвичайними аналітичними здібностями, за допомогою яких найхимерніша справа може бути розплутана. Він не визнає химерності світу й наділений надзвичайними розумовими здібностями. Персонаж користується всіма найновітнішими гаджетами, які можуть прислужитися інтелекту. Стрічка виглядає доволі свіжо.

фото: Бенедикт Камбербетч у ролі Шерлока Холмса

Міс Шерлок (2018)

Цього разу Шерлока зіграла жінка, а саме японка Юко Такеучі. Не дивно, що адаптація вважається однією з найсуперечливіших. Критики, як і фанати, сприйняли серіал неоднозначно. Але він точно вартує уваги. Поведінка та манери головної героїні майже не відрізняються від оригінального Шерлока. Вона має складний характер і не довіряє людям. Жінка консультує поліцію, допомагаючи у розслідуваннях. Випадок стикає жінку з Вато Татібаною – блискучим хірургом із жорсткими моральними принципами (йдеться про Ватсона у жіночій адаптації). Зрозуміло, ці двоє ніби створені, щоби працювати в одній команді.

фото: Юко Такеучі (зліва) та Вато Татібана в ролі Шерлока Холмса та Доктора Ватсона

До слова, загалом історія настільки популярна, що у Лондоні є Музей Шерлока Холмса, заснований у 1990 році. Музей розташований на Бейкер-стріт, неподалік від станції метро.

фото: planetofhotels.сom

Про Артура Конана Дойла

Артур Конан Дойл народився 22 травня 1859 року в Единбурзі (Шотландія), в сім'ї талановитого художника і архітектора. Але, незважаючи на свій талант, його батько не міг забезпечити гідне майбутнє своєї сім'ї і свого власного сина, бо був хронічним алкоголіком, і сім'я жила в досить обмежених обставинах. Мати Артура була просто приголомшливою оповідачкою і знала багато різних історій та казок. Коли Артуру виповнилося дев'ять років, за його навчання погодилися сплатити більш забезпечені члени сім'ї.

Сім років майбутній письменник навчався в єзуїтському закритому коледжі Стоніхерст, де набрався ненависті до релігійних і класових забобонів, а також до фізичного покарання. У 1876 році Артур закінчив коледж і повернувся додому.

Талант Дойла до письма був очевидним. Він збирав навколо себе натовпи студентів, які із задоволенням слухали його історії. Але, незважаючи на ці здібності, він закінчив медичний університет Единбурзького університету, став бакалавром медицини та магістром хірургії. Після закінчення університету Артур знайшов собі місце корабельного лікаря.

Перші кілька оповідань про Шерлока Холмса і доктора Ватсона він опублікував ще у студентські роки, у 1887 році. Це і поклало початок його кар'єрі. Видавці готові були платити великі гонорари за публікацію продовження історії про геніального детектива.

Але крім знаменитого циклу про Шерлока Холмса, Конан Дойл залишив величезну літературну спадщину. Він автор кількох історичних романів, низки фантастичних, драматургічних, поетичних, філософських, публіцистичних та інших творів.

фото: Артур Конан Дойл, planet-wissen

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: