Куріння вбиває або Як кинути палити

рк
фото: amazon.de

Тютюнова продукція містить низку небезпечних елементів — від ацетону і смоли до нікотину і чадного газу. Ці речовини негативно впливають на організм не тільки курця, але й людини, яка пасивно вдихає цигарковий дим.

В цей день, у 1984 році, головний лікар США оголосив пасивне куріння шкідливим для здоров'я.

ІА Дивись.Інфо вирішили нагадати про вам про необхідність піклуватися про своє здоров'я й триматися осторонь шкідливих звичок. Ми поспілкувалися з психологом Тарасом Нестерненком, який має великий досвід роботи із наркозалежними людьми. Він розповів нам про механізм виникнення залежності та способи кинути палити.

Цигарка містить 597 компонентів

Крім тютюну, в сигареті «приховані» й інші, не менш важливі компоненти. Без них неможливо уявити навіть сучасні цигарки. Науковці звітують, що загалом таких компонентів 597. Деякі з них додають для запаху, але переважна більшість входить до складу через здатність викликати звикання у людини.

Тютюн. Сортів його існує неймовірна кількість, але для виготовлення сигарет використовують лише один – не ароматний тютюн. Сучасні специфічні технології дозволяють збільшити об'єм тютюнової сировини у листі рослини. Внаслідок цього смак сигарети значно погіршується, але так можна виготовити більше продукції. Що важливо, сам тютюн без жодних обробок (просто висушений) не горить і не тліє сам по собі.

Після збору тютюну його сушать і спеціальні машини розламують листя на маленькі шматочки. На цьому етапі до тютюну додають штучні ароматизатори та інші хімічні речовини. Щоб тютюн не гірчив, до нього додають хімікати, які поліпшують смак, це дозволило підсадити на нікотиновий гачок ще більше людей.

фото: dolina.com.u

До складу сигарет також входить речовина, за складом схожа на ракетне паливо. Її використовують для того, щоб сигарета горіла за високих температур. Таким чином нікотин перетворюється в пар і в такому вигляді легеням легше його поглинути.

Аміак також додають у сигарети для того, щоб пари нікотину швидше засвоювалися легенями.

Нікель: канцероген, отрута, викликає проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Бензол: використовується для створення барвників, синтетичного каучуку.

Миш'як: використовується при виробництві щурячих отрут.

Бутан: зріджений газ, який знаходиться в запальничках.

Окис вуглецю: отруйний газ.

Кадмій: використовується при виробництві батарей і акумуляторів.

Ціанід: смертельна отрута.

ДДТ: смертельний газ.

Етиловий фуорат: викликає пошкодження печінки.

Свинець: отруйний у високих дозах.

Формальдегід: використовується для бальзамування і зберігання трупів.

Метопрен: інсектицид.

Нафталін: канцероген, який викликає рак у людей і тварин.

Метилизоціанат: його випадкове розпорошення в повітрі вбило в 1984 році в Індії 2 000 чоловік.

Полоній: радіоактивний елемент.

Ацетон: речовина, яка надає специфічний запах лаку для нігтів.

Нікотин - потужна отрута: одна його крапля, що потрапила на язик, вб'є коня.

Смоли - це в'язкі, «жирні» речовини, які залишаються на внутрішній поверхні легенів. Через них легені стають чорними і ви починаєте кашляти.

Окис вуглецю - отруйний чадний газ. Курець вдихає його в тих же кількостях, як якщо б він періодично дихав за сантиметр від автомобільної вихлопної труби. Цей газ заважає нормально працювати нашим легеням, серцево-судинній системі, руйнує слизову.

Як куріння впливає на здоров'я

В організмі людини немає жодного органу або системи, які б не зазнавали руйнівного впливу від тютюнового диму і його складових. В першу чергу, страждають легені. За даними ВООЗ, у всьому світі паління є причиною 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту, який, за статистикою, виникає у 88% курців.

Тютюновий дьоготь є, як мінімум, подразником для дихальних шляхів і легень. У легенях людини з нікотиновою залежністю осідають і накопичуються смоли, які спричинюють пошкодження альвеолярних мішечків, блокуючи механізм самоочищення легень – це призводить до розвитку бронхіту, емфіземи легень, пневмонії тощо. Небезпечними є всі без винятку компоненти тютюнового диму, особливо канцерогенні, що провокують ракові захворювання.

Рак легенів – важка онкологія, характеризується надзвичайно високою летальністю. Смертність від нього підвищується прямо пропорційно числу щоденно викурених сигарет. Люди, що викурюють до 10 цигарок в день, страждають на рак легень в 10 разів частіше, ніж некурці, а ті, що викурюють 40 цигарок і більше – в 30 разів. Не є винятком виникнення ракових пухлин нижньої губи, порожнини рота, гортані, бронхів.

фото з вільного доступу

За даними ВООЗ, у всьому світі куріння також є причиною 25% смертей від ішемічної хвороби серця. Серце курця страждає в результаті спазму судин, порушується їх структура через негативний вплив смол, утворюються атеросклеротичні бляшки, що призводить до високого ризику тромбоутворення і закупорки судин.

Крім цього, тривале куріння обумовлює хронічну гіпоксемію (знижений вміст кисню в крові) – чадний газ, потрапляючи з тютюновим димом, значно зменшує обсяг кисню, який надходить в усі життєво важливі органи, в тому числі і серце.

Такі порушення призводять до виникнення серйозних захворювань серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, інфаркт, інсульт, атеросклероз) і у курців зустрічаються значно частіше.

фото з вільного доступу

Куріння також призводить до патологічних змін:

  • органів шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунка, рак шлунка), а це сприяє зниженню моторної функції шлунка і кишечника, негативно впливає на стан і функціональну активність печінки. Смертність від хвороб органів травлення – виразки шлунка і дванадцятипалої кишки – у курців в 3,5 разів вища, ніж у осіб, які не мають цієї пагубної звички.
  • органів сечостатевої системи (безпліддя, імпотенція). Різні порушення статевої сфери, викликані звуженням судин малого тазу, у людей, що палять зустрічаються в 3 рази частіше, ніж у некурців.

Серйозну небезпеку становлять канцерогени (радіоактивні речовини, важкі метали), наявні в тютюновому димі, які при вдиханні потрапляють в бронхи і легені, а з регулярним заковтуванням слини під час куріння – безпосередньо в органи травлення. Шкідливі сполуки накопичуються в організмі, викликають мутацію клітин, пошкоджуючи структуру ДНК, пригнічують протипухлинний імунітет, що в результаті призводить до виникнення онкологічних захворювань.

Особливо вражається організм жінки, яка палить в період вагітності і грудного вигодовування – високий ризик самовільних абортів, передчасних пологів, народження дітей з вродженими аномаліями і, в багатьох випадках, з низькою (<2500 г) масою тіла, відставання дитини після народження у фізичному і розумовому розвитку.

фото з вільного доступу

Доведено, що куріння сприяє прискореному біологічному старінню – функціональні показники організму не відповідають віку – можуть порушуватися функції зору і слуху, опорно-рухового апарату. Також нікотин негативно впливає на зовнішність – погіршується стан шкіри, зубів, волосся.

Небезпека пасивного куріння

Пасивне паління - це мимовільне вдихання вторинного тютюнового диму, який видихає курець. Існує міф, що пасивне куріння більш шкідливе, ніж активне. Але це не так, стверджує Тарас Нестерненко: активний курець є водночас і пасивним. Але це не скасовує шкоди від останнього.

Серед дорослих людей вдихання вторинного тютюнового диму підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 25-30 % та респіраторних хвороб, включаючи ішемічну хворобу серця і рак легень. Відповідно до досліджень, ризик отримати рак легень у людей, які працюють у сильно задимлених приміщеннях (наприклад - офіціанти та бармени), підвищується до 101 % порівняно з тими, хто працює у нормальних умовах.

Діти, які піддаються впливу пасивного куріння, на 50-100% частіше хворіють гострими респіраторними хворобами. Серед дітей грудного віку вдихання вторинного тютюнового диму може викликати раптову смерть, у вагітних жінок — викидні або народження дітей з низькою масою тіла.

фото з вільного доступу

Згідно з даними ВООЗ, майже половина дітей у світі наражаються на небезпеку від тютюнового диму 1,2 млрд дорослих-курців. Дитячий організм є набагато більш вразливим та чутливим до тютюнового диму, оскільки легені дітей менші, і їх імунна система менш розвинена, що підвищує вірогідність розвитку легеневих інфекційних захворювань та інфекцій вуха.

Крім того, діти частіше дихають, ніж дорослі, відповідно, вони вдихають більше шкідливих речовин на кілограм маси тіла, ніж дорослий за такий же проміжок часу. Вимушене паління дітей стає причиною або суттєво підвищує ризик:

  • застуд, бронхітів, пневмонії, хронічних порушень дихання, астми;
  • інфекції середнього вуха, гострого отиту, менінгіту;
  • серцево-судинних та неврологічних ускладнень;
  • карієсу.
фото: SLP_London/Depositphotos

Чому так складно кинути курити

Тарас Нестеренко пояснює, що понад  65% курців хочуть кинути курити, проте більшості з них дуже важко на це наважитися. Зокрема, однією з причин є те, що наслідки тютюнокуріння проявляються лише через багато років після першої сигарети. Курці молодого віку виглядають бадьорими і здоровими, тож зв’язок між курінням та спричиненими ним хворобами не є очевидним — принаймні поки що.

Та основним фактором палкої «любові» до куріння є те, що нікотин, який міститься у тютюні, зумовлює подібну до наркотичної залежність — в окремих випадках таку ж сильну, як і від героїну. Тож, коли молода людина починає курити, вона часто не усвідомлює всі негативні наслідки, а згодом, коли безглуздість такого вчинку стає очевидною, відмовитися від сигарет виявляється непросто.

Соціологічні дослідження свідчать, що частка курців, які успішно кидають курити самостійно, дуже незначна, — лише 1-2% з тих, хто намагався припинити вживати тютюн, змогли втриматися від куріння впродовж більше ніж пів року. Австралійська рада раку припускає, що задля успішної відмови від тютюну потрібно 12–14 спроб. А ось дослідження, здійснене за підтримки МОЗ Канади, виявило, що середньостатистичний курець робить близько 30 спроб за життя — у рекордсменів цей показник досягав 142.

фото: bit.ua

Тютюнова залежність — та ще нахаба: так просто її не позбутися. Тож як зрозуміти, що причиною страждань є саме залежність? Усе просто: треба відчути на собі вплив трьох її складових — фізичної, психологічної та поведінкової. Вони взаємопов’язані та виникають водночас у більшості курців:

  • фізична залежність проявляється в сильному бажанні курити на фізіологічному рівні та провокує так звану нікотинову «ломку»;
  • психологічна полягає в асоціації процесу куріння з певними емоціями, думками та переконаннями;
  • поведінкова — це зв’язок між курінням і деякими аспектами життя — наприклад, спілкуванням з друзями чи телефонними розмовами.

Дуже важливо вміти ідентифікувати кожну залежність, каже фахівець. Це допоможе у процесі її лікування.

фото з вільного доступу

Як кинути палити

Основним та найпростішим способом позбавлення нікотинової залежності є проста відмова від паління. Але цей спосіб є найбільш важким, тому що для цього необхідна велика сила волі. Особливо це стосується людей, які вживають тютюн протягом тривалого часу.

Існують два методи самостійної відмови від паління: різка відмова або поступове зменшення числа сигарет протягом доби. Відмова від паління в перші дні може супроводжуватись виникненням важких симптомів відміни, аж до стану, що нагадує наркотичну «ломку». Відмова від паління може призвести до збільшення маси тіла, особливо у жінок. Тяга до паління (часто суто до механічного процесу паління сигарети та відчуття подразнення дихальних шляхів, що виникає при затяжці ) може зберігатись протягом тривалого часу (до декількох тижнів, рідко – більше року) після відмови.

При медикаментозному лікуванні нікотинової залежності використовують різні препарати, які містять нікотин, антидепресанти, блокатори нікотинових рецепторів. Дія препаратів, що містять нікотин, полягає в тому, що відмова від тютюну відбувається на психологічному рівні, бо «нікотинове голодування», викликане утриманням від паління, задовольняється з їх допомогою.

Незважаючи на те, що ці препарати можна отримати в аптеці без рецепту ( у формі пластирів, жувальних гумок, таблеток) перед їх використанням краще порадитись з лікарем, бо він зможе правильно підібрати дозу та попередити виникнення низки побічних ефектів, а також підтримати психологічно. Ці препарати небажано приймати пацієнтам після інсульту, інфаркту міокарда, аритміях, неконтрольованій артеріальній гіпертензії, дітям до 18 років, а хворим на цукровий діабет при їх застосуванні необхідна корекція дози цукрознижуючих препаратів.

Кинути палити досить непросто. Щоб зменшити або уникнути виникнення різноманітних небажаних ефектів можна дотримуватись деяких порад від психолога:

  • додавайте в меню продукти, які містять нікотинову кислоту: картоплю, горох, боби, яйця, хліб, арахіс;
  • виключіть з меню гостре, солене, алкоголь, каву – ці продукти провокують бажання палити. Менше вживайте солодкого та мучного, більше – фруктів та овочів. Якщо збільшується вага - не варто сідати на дієту , так як організм не зможе витримати такі випробування;
  • при сильному бажанні запалити пожуйте шматочок кореню аіру або прополощіть рот трав’яним настоєм. Для приготування настою змішайте 1 ч.л подрібненого кореня аіру та 2 ч.л. м’яти перцевої, висипте суміш у термос та залийте однією склянкою окропу, настоюйте одну годину, потім процідить;
  • щоб прискорити виведення нікотину з організму пийте більше води та молока, особливо коли хочеться палити;
  • для зниження неприємних симптомів приготуйте настій трав. Візьміть в рівних порціях квітки ромашки лікарської, трави м’яти перечної, плодів тмину та фенхелю, подрібненого кореня валер’яни лікарської, перемішати. 1 ст. л цього збору залити 500 мл окропу, настоювати 2-3 години в термосі. Приймати по 1 склянці трав’яного настою з 1 ч.л. меду 2 рази на добу за годину до прийому їжі;
  • зменшує потяг до паління відвар вівса. 1 ст. л вівса залити ввечері 2 склянками води, зранку довести до кипіння та варити на слабкому вогні 10 хвилин, потім настояти 45 хвилин, процідити та пити як чай;
  • займайтеся спортом, плаванням, релаксуючою практикою: йогою, психотерапією, масажем, голковколюванням;
  • приберіть цигарки, запальнички, попільнички – все, що нагадує про паління, уникайте місць, де палять

Необхідно пам’ятати, що фізичну залежність від нікотину можна подолати за декілька тижнів, але значно більше часу необхідно для відновлення організму. Так, очищення легень від смол триває біля 3-х років, відновлення серцевої діяльності 5 років, мозок може вимагати нікотин біля 15 років.

фото з вільного доступу

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: