На Львівщині виробники дронів показали своїх «лютих пташок» (фото, відео)

photo_5431615552230639774_y
Фото: ЛОДА

Вперше в регіоні та вдруге в Україні на Львівщині відбувся демонстраційний день українських виробників FPV-дронів. Це безпілотники, які є необхідними на фронті українським воїнам. Вони мають функцію передачі відео у реальному часі. Загалом свої розробки представили більш ніж 30 інженерів.

Як це було, розповідає ІА Дивись.info.

Керівниця проєкту Victory Drones Марія Берлінська вважає, що шанс перемогти у російсько-українській війні, де ворог переважає у живій силі, є завдяки технологіям, а не людям. З її слів, нині інженери є не менш важливими, ніж самі військові, бо їхні розробки суттєво допомагають на полі бою.

Марія Берлінська

«Станом на початок повномасштабного вторгнення рф в Україну можна було перелічити на пальцях однієї руки толкових виробників дронів. Сподіваюсь, що цю помилку зараз не будемо повторювати. Для цього потрібно, аби держава весь ресурс інвестувала у виробництва. Зараз дуже важливо, щоби держава, зокрема Міністерство оборони України, максимально підтримувала виробників», — зазначає вона.

Натомість Люба Шипович ,співзасновниця Благодійного Фонду Dignitas, пояснює, що наразі оборонне відомство країни не займається закупівлею дронів, тому варто сподіватись на потенціал виробників.

«Завдяки технологіям ми можемо здобувати тактичну і стратегічну перевагу і врешті-решт перемогти. Сьогодні ми вкладаємо у ті технології, які допомагають нам знищувати ворога, тримати їх якомога далі. Тому цей проєкт (Victory Drones - ред.) об'єднує виробників, військових, бізнеси, які готові інвестувати у військові розробки, а також представники влади, які розуміють. наскільки важливі технології», — заявила вона.

Люба Шипович

Якщо ми зараз не будемо інвестувати, весь той спалах виробництва, який спостерігається впродовж останніх років, зникне, додає Марія Берлінська.

«На волонтерських картках довго виробник не проіснує. І ми можемо опинитися в ситуації, коли виробники припиняють свою діяльність. Не потрібно розслаблятися. Ця війна триватиме доти, доки росія не впаде, доки не втратить свою здатність до військової агресії. Відповідно, нам потрібно думати на кілька років вперед, а не на місяці», — пояснила вона важливість таких розробок.

Жінка вірить, що в Україні зараз головною людиною є інженер.

Люба Шипович наводить простий приклад доречності такого виробництва: дроном, який коштує 300-400 доларів, можна вразити як живу силу, так і військову техніку ворога, яка набагато дорожча. 

На першому в регіоні демонстраційному дні зібралися понад 30 виробників дронів. Декотрі перебувають на етапі розробки, дехто вже запустив серійне виробництво, цими дронами вже користуються українські воїни на фронті.

Олексій Бабенко, представник виробництва дронів, показав два безпілотники. Перший дрон-бомбардувальник. Другий — дрон-камікадзе.

Пояснює, що дрон-бомбардувальник є порівняно дешевим, має стабільний зв'язок та може піднімати нормальну вагу, як-от бомба.

Олексій Бабенко

Їхнє виробництво запустилось від початку повномашстабної війни росії проти України. Інженери вже переходять на серійне виробництво.

Зі слів Олексія, дрони-камікадзе показують хороші результати на полі бою, відпрацьовують по більшості цілей.

У них замовляють безпілотники великі фонди, а також великі й невеликі підрозділи, часто бійці купують безпілотник особисто для себе.

Такий FPV-дрон, наприклад, коштує 420 доларів.

А це — дрон-розвідник.

Інструктор та представник компанії, яка їх виготовляє вже другий місяць, розповідає, що йдеться про безпілотник простого класу. У ньому мінімально вбудована електроніка, втім цього достатньо, аби виконувати бойові задачі.

«Цей розвідник робить в автоматичному режимі фото- та відеозйомку, яка виставляється на виводу пілота, має поворотну камеру на крилі. Може літати до двох годин. Важить 2 кг 800 грамів, це дозволяє його випускати з рук, не потрібні додаткові пристосування і виконує посадку без особливого втручання пілота», — пояснює виробник.

Також компанія розробляє антидронові рушниці. Співрозмовник ділиться, що є інструктором у школі польотів на дронах з 2014 року. Ці навчання проходять військовослужбовці впродовж п'яти днів. До цього розробник перебував у війську дев'ять місяців.

Антидронова рушниця

Дрон-розвідник обійдеться орієнтовно у 16 тисяч доларів.

Ще один дрон від місцевих розробників може підіймати великі габарити (до 20 кілограмів). Розробники DProdactin пояснюють нам, що виробництвом безпілотників займаються від початку повномашстабного вторгнення росії в Україну. І вже переходять на етап серійного виробництва.

Діляться, що сам процес виробництва такого безплотника є тривким: усе залежить від поставок комплектуючих, які замовляють з-за кордону.

У команді інженерів є п'ятеро людей.

«Проста людина може зробити свій найефективніший вклад, купивши дрон чи антидронову рушницю...Вкладаючись у це Ви безпосередньо рятуєте людям життя», — акцентує Марія Білінська.

Глава Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький переконав, що місцева влада готова долучитись до таких проєктів і допомогти у виробництві, постачанні дронів для спільної перемоги.

На питання про те, скільки українській армії потрібно дронів, Марія відповідає: «Якщо ви уявите, що один дрон врятує одне життя, ви зрозумієте, що нам потрібні мільйони дронів. Але насправді один дрон може врятувати життя цілій роті солдатів. Особливо, якшо це дрон, який може уражати (FPV), або дрон із тепловізійною камерою, який має можливість відслідковувати штурми. Потрібні сотні тисяч. Чим більше дронів, тим більше врятованих життів».

Люба Шипович пояснює, що потреба в FPV-дронів є щонаймеше 200 тисяч одиниць (за проєктом Міністерства цифрової трансформації Армія Дронів), але якщо будуть штурмові дії, то необхідно більше.

«В обороні застосовують менше ресурсів. Для контрнаступу потрібна ще більша кількість. Ми сподіваємося, що Міністерство оборони почне закуповувати дрони, які є дешевим рішенням», — зазначає співзасновниця Благодійного Фонду Dignitas.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: