Бєлгород: що відбувається

34
фото: соцмережі (фотошоп)

22 травня мешканці російського Бєлгорода прокинулися під звуки сирен та вибухів. Губернатор заявив, що до області нібито увійшла «диверсійна група ЗСУ».

Але українська сторона інформацію заперечила. У розвідці повідомили, що це справа рук «опозиційно налаштованих громадян росії». Тож без світла, води та спокою бєлгородці залишилися завдяки опору співвітчизників.

ІА Дивись.Інфо зібрала усе, що відомо про події в Бєлгородській області станом на ранок 23 травня.

фото з вільного доступу

Яка ситуація в Бєлгороді зараз

Губернатор регіону В'ячеслав Гладков закликає містян чекати закінчення «контртерористичної операції». Цивільних відвозять до пунктів тимчасового розміщення Старого Осколу, Яковлівського округу та Івнянського району. Про це посадовець сказав у відеозверненні 23 травня.

«Повертатися поки що до своїх будинків, я зараз звертаюся до мешканців Грайворонського району, які тимчасово покинули їх, не варто. Ми одразу повідомимо, я повідомлю в соцмережах. Глави місцевого самоврядування доведуть інформацію, коли буде безпечно», - пояснив він ситуацію.

За словами Гладкова, 22 травня під час евакуації до пунктів тимчасового розміщення Старого Осколу, Яковлівського округу та Івнянського району померла жінка 1941 року народження.

«Біда, шкода людей. Причини зараз встановлюються. Їхала в автобусі разом із сином та невісткою. У населених пунктах, куди зайшов противник, є двоє поранених мирних жителів. Силовики поки що до них не дійшли», - додав Гладков.

Губернатор сподівається, що їх максимально швидко доставлять до лікарні. Загиблих серед мирного населення немає, треба чекати на завершення «контртерористичної операції», яку оголосили вчора, зазначив чиновник.

Тим часом Добровольці Легіону «Свобода Росії» та «Російського добровольчого корпусу» заявляють, що просуваються вперед під час операції зі «звільнення» Бєлгородської області від путінського режиму.  

«Доброго ранку всім, окрім путінських посібників! Ми зустріли світанок на звільненій території та рухаємось далі», - йдеться у їхньому дописі.

Про які населені пункти йдеться - не повідомляють. 

У ніч проти вівторка, 23 травня, у Бєлгороді сталася чергова «бавовна». Після потужного вибуху в небо здійнявся стовп диму. Про це повідомили місцеві телеграм-канали. На місце прибули поліція, медики і пожежники. Перекрили частину міста. За непідтвердженою інформацією, безпілотники нібито атакували будівлі ФСБ і МВС Росії. 

На тлі рейду Легіону «Свобода Росії» та «Російського добровольчого корпусу» 22 травня в області оголосили режим контртерористичної операції. За версією Гладкова, режим запровадили «задля гарантування безпеки громадян». Він зазначив, що режим передбачає низку обмежень - від перевірки документів росіян до призупинення роботи виробництв, у яких використовують вибухові, радіоактивні, а також хімічно і біологічно небезпечні речовини.

Загалом у Бєлгородській області було чутно чимало вибухів. Пропаганда заявила про начебто обстріл з боку ЗСУ по селах Новобудівка-Перша, Козинка, Безімено, Добре, Глотове та Головчине. Про обстріли Грайворонського округу заявив і губернатор регіону В'ячеслав Гладков. Водночас у самому Бєлгороді вили сирени повітряної тривоги, повідомлялося про постріли по дронах, а на радіо звучали заклики до евакуації з області та анонсувалося її «звільнення».

фото: Коммерсантъ

Паніка РФ

Інформаційний простір Росії відреагував на події у Бєлгородській області 22 травня панікою, фракційністю та неузгодженістю, які він зазвичай демонструє, коли відчуває значні інформаційні потрясіння. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Одні військові блогери зациклилися на тому, що Російський добровольчий корпус (РДК) і Легіон Свобода Росії (ЛСР) сформований здебільшого з росіян. Блогери активно називали їх зрадниками Росії та безпідставно звинувачували у співпраці з ГУР, наголошують аналітики ISW.

Ще кілька російських блогерів припустили, що атака була «цілеспрямованою інформаційною операцією, щоб відвернути увагу від «нещодавнього захоплення Бахмута Росією» та посіяти паніку в російському інформаційному просторі напередодні потенційного українського контрнаступу».

Бойовик Ігор Гіркін нагадав про свої передбачення, що такі «рейди через кордон» можуть бути частиною ширшої української контрнаступальної стратегії».

А власник приватної військової компанії Вагнера Євген Пригожин вирішив скористатися інцидентом, щоби звинуватити російський уряд та його бюрократичну бездіяльність «у сприянні атаці та розкритикував Міноборони Росії за неспроможність зміцнити російські кордони й захистити Росію».

Тож, додають аналітики Інституту вивчення війни, той факт, що російські блогери у відповідь на ситуацію в Бєлгородській області продемонстрували різний рівень занепокоєння, тривоги та гніву, не згуртувавшись навколо однієї відповіді, насамперед свідчить про те, що атака застала їх зненацька.

Речник Путіна Дмитро Пєсков завявив, що президенту РФ доповіли про прорив російського кордону у Бєлгородській області. За його словами Пєскова, на даний момент ведеться робота з видавлювання «українських диверсантів» з території Росії та знищення.

«Сил та засобів на місці достатньо», – запевнив він.

На думку Пєскова, ця «диверсія» України є відвертанням уваги Росії від бахмутського напрямку, щоб мінімізувати політичний ефект від начебто «втрати» Бахмута.

На Росії порушили справу про теракт

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за фактом нападу на населені пункти Бєлгородської області РФ. Справу відкрили за ознаками злочинів за 6 статтями кримінального кодексу Росії: терористичний акт, посягання на життя співробітників правоохоронних органів, замах на вбивство, умисне знищення або пошкодження майна, незаконний обіг зброї та вибухових речовин.

У Росії звинувачують у нападі на Грайворонський район Бєлгородської області «представників українських збройних формувань». Там заявляють, що житлові й адмінбудівлі, об'єкти цивільної інфраструктури зазнали мінометного та артилерійського обстрілів, кілька цивільних отримали поранення.

Реакція України

Військова розвідка України підтвердила факт проникнення групи на територію Бєлгородської області. Речник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов у коментарі Суспільному сказав, що операцію проводять виключно громадяни Росії на території Бєлгородської області для створення «смуги безпеки» для захисту цивільних українців.

Так, сьогодні ««Русский добровольческий корпус» та «Легион Свобода России», які складаються з громадян РФ, розпочали операцію зі звільнення цих територій Білгородщини від так званого режиму Путіна і відсування супротивника з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення», — сказав Юсов.

Він додав, що наразі управління розвідки не коментуватиме безпосередньо плани цієї операції, але, за словами речника ГУР, «завданням і результатом має стати підвищення безпеки і захист українського мирного населення від терористичних атак та обстрілів з боку терористичних угруповань».

Фото: УНІАН

А радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна із цікавістю спостерігає за подіями у Бєлгородській області РФ та вивчає ситуацію, утім не має до неї безпосереднього стосунку.

Він також пожартував, що «танки продаються в будь-якому російському військторгу» та додав, що підпільні партизанські загони складаються все-таки з громадян Росії.

фото: скріншот допису з архіву редакції

«Русский добровольческий корпус» і легіон «Свобода Росії» звільняють Бєлгородську область від путінського режиму

Вранці понеділка українські та російські телеграм-канали почали повідомляти про те, що до прикордонного Грайворонського міського округу вторглися військові ЗСУ, внаслідок чого почалися бої в районі населених пунктів Дронівка, Глотове, Козинка та Гора-Поділ. Повідомлялося, що на територію контрольно-пропускного пункту Грайворон заїхав український танк.

Бійці Російського добровольчого корпусу, які воюють в Україні проти окупаційної армії РФ, повідомили, що проникли на територію Росії. Вони опублікували відео поряд із табличками з назвами населених пунктів бєлгородської області, що межують із Україною. Зокрема, вони опублікували відео на фоні дорожних знаків про початок населених пунктів Любимовка (Брянська область), Безлюдовка (Бєлгородщина), Чуровичи (Брянська область).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: