Дефолт в США: Білий дім та Конгрес знайшли компроміс

2830529
Фото: Getty Images

Президент США Джо Байден і Конгрес дійшли згоди про підвищення стелі державного боргу країни, що дозволить країні нівелювати загрозу дефолту.

Про це повідомляє прес-служба Білого дому в неділю, 28 травня, пише Кореспондент.

Зазначається, що Байден і спікер Палати представників Конгресу Кевін Маккарті досягли попередньої домовленості про припинення дії стелі державного боргу в 31,4 трильйона доларів.

"Спікер Маккарті та я досягли бюджетної угоди. Ця угода - добра звістка для американського народу, тому що вона дозволяє уникнути того, що могло б стати катастрофічним дефолтом і призвело б до економічної рецесії зі спустошенням пенсійних заощаджень і втратою мільйонів робочих місць", - зазначив Байден.

Президент США додав, що текст законопроєкту ще доопрацюють та направлять на затвердження до Палати представників та Сенату. Він закликав обидві палати Конгресу відразу схвалити угоду.

"Я нещодавно розмовляв з президентом по телефону. Після того, як він витратив час і відмовлявся від переговорів протягом місяців, ми досягли принципової угоди, яка є гідною американського народу", - написав Маккарті у Twitter.

За даними Reuters, пише Економічна правда, наразі відомо, що згідно з домовленістю дія ліміту боргу припиняється до січня 2025 року, одночасно обмежуючи витрати в бюджетах на 2024 і 2025 роки, повертає невикористані кошти на боротьбу з COVID, прискорює процес отримання дозволів для деяких енергетичних проєктів і включає деякі додаткові вимоги до програм продовольчої допомоги для бідних американців.

"У нас ще багато роботи сьогодні ввечері, щоб завершити її написання", –  сказав Маккарті журналістам на Капітолійському пагорбі. 

За словами джерела агентства, знайомого з угодою, учасники переговорів домовилися на один рік обмежити необоронні дискреційні витрати на рівні 2023 року і збільшити їх на 1% у 2025 році.

Нагадаємо, міністр фінансів США Джанет Йеллен встановила крайній термін для підвищення ліміту державного боргу на 5 червня, заявивши, що уряд оголосить дефолт, якщо Конгрес не підвищить стелю держборгу до 31,4 трильйона доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: