Психологічна допомога військовим: де отримати

ilyustratyvne-foto

Кілька тижнів тому журналісти The New York Times Magazine побували у Київській психіатричній лікарні ім.Павлова та опублікували репортаж про реабілітацію українських військових, який миттєво заполонив інфопростір багатьох українців. Все більше військових чоловіків та жінок повертаються до цивільного життя - здебільшого через отримані травми та необхідність тривалого лікування.

І якщо про фізичні травми говорять часто, то тема ментального здоров'я все ще досить табуйована та стигматизована. 

Доступно.ЮА зробили підбірку організацій та ресурсів, куди можна звернутись за допомогою та бути вислуханим та прийнятим. Також додали корисні посилання на проходження безоплатної реабілітації і перелік обов'язкових послуг, які має надати держава ветеранам та ветеранкам. 

#ВАРТОЖИТИ

Лінія психологічної підтримки військових та їхніх близьких. Надають безкоштовні консультації військовим та близьким військових, аби допомогти впоратися з емоціями та переживаннями у зв'язку із повномасштабною війною. В команду проєкту входять 55 психологів, що пройшли курс навчання від кращих спеціалістів в Україні у напрямку роботи з військовими та від ізраїльських спеціалістів у рамках програми MASHAV «Психосоціальна підтримка захисників та захисниць і їхніх родин» та кілька етапів відбору. Щоб отримати консультацію, телефонуйте на номер 5522 та обирайте 2.

Для абонентів lifecell, Vodafone, Київстар. Всі дзвінки безкоштовні. Графік роботи лінії: 11:00-19:00 з понеділка по п'ятницю. Вихідні: субота, неділя, державні свята.

Центр психологічного консультування Open Doors

Консультантів готували за американськими стандартами. Надають психологічну допомогу всім, хто її потребує. Для військовослужбовців і їх родин пропонують травмафокусовану терапію. Записатися на першу сесію можна заповнивши форму на сайті, або зателефонувавши до офісу у робочий час (з понеділка по п’ятницю, 10:00-20:00):+38 (097) 750-22-57; +38 (063) 533-73-97

Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців

Проєкт створено командою ГО«Громадський рух «Жіноча Сила України та функціонує за сприяння Збройних Сил України, Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України та Національної гвардії України. Надають психологічну допомогу військовим та їхнім родинам. Працюють з різними запитами: емоційні стани, тривожність, сімейні кризи, стресові ситуації. Окремо в проєкті функціонує простір взаємопідтримки для дружин, матерів, сестер та коханих  військовослужбовців. Безкоштовна телефонна лінія 0 800 332 720 працює щодня з понеділка по неділю з 10:00 до 20:00. Для рідних військовослужбовців, які знаходяться у Польщі, відкрита безкоштовна лінія за номером +48 226 022 512.

Molfa Hub: Психологічна допомога військовим

Це проєкт ГО «Асоціація ресурсної психології та психотерапії». Зараз працюють на 2 локаціях: у м.Київ та м.Переяслав. Проводять психологічні консультації, психотерапії та психологічну реабілітацію військовим та членам їх сімей. Співпрацюють з військовими частинами. Проводять тренінги по роботі з травматичним досвідом та активації ресурсного стану перед виконанням бойових завдань. Військових, які потребують психологічної допомоги чи психологічного супроводу,  просять звертатись у телеграм за номером +380670977788.

Veteran Hub

Простір для ветеранів,  ветеранок,  їхніх близьких та дружніх до них ГО. Для кого працюють консультанти психологічної підтримки: ветерани, подружжя, діти та близькі ветеранів, родини та близькі військових, захисників і захисниць НГУ, МВС, ТрО, Державної прикордонної служби, ДСНС, медиків і добровольців. Отримати психологічну підтримку від своїх можна за телефоном +380673482868.

Також колеги створили «Онлайн-ресурс» психоедукаційних матеріалів для для ветеранів, близьких ветеранів та захисників, фахівців та близьких захисників «Це ОК»

Гаряча лінія кризової підтримки Українського ветеранського фонду.

Гаряча лінія увійшла у список Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”, яку започаткувала Олена Зеленська. Допомагають ветеранам та ветеранкам, а також українцям,  які потерпають від війни. Гаряча лінія працює цілодобово та безкоштовно, телефон 0800 33 20 29.

«Лісова поляна» – Центр психічного здоров'я та реабілітації МОЗ України

Центр психічного здоров'я та реабілітації для ветеранів та людей, які пережили полон і тортури.

Для запису на реабілітацію телефонуйте за номером 0734506000

Нині в Україні під подвійним підпорядкуванням Міністерства ветеранів та МОЗ  працюють Центри соціально-психологічної реабілітації. Вони  надають кваліфіковану психологічну, соціальну, реабілітаційну та інформаційно-консультаційну допомогу ветеранам війни, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей. На сайті Міністерства у справах ветеранів України опублікували Реєстр закладів психологічної  реабілітації на 2023р. В перелік увійшло 48 підприємств з усієї України. 

Також, рекомендуємо ознайомитись із механізмом проведення психологічної реабілітації. У ньому описані вимоги до надавачів послуг, хто може залишити запит на реабілітацію та які підтверджуючі документи для цього потрібні. 

Зверніть увагу на обов’язковий обсяг послуг із психологічної реабілітації, який мають надати за державної підтримки заклади, що увійшли в Реєстр. До нього входить:

  • первинне психодіагностичне обстеження;
  • визначення психологічної потреби;
  • формування індивідуального плану психологічної  реабілітації;
  • визначення реабілітаційного прогнозу;
  • надання психологічної  допомоги стаціонарно або дистанційно;
  • забезпечення психіатричного огляду;
  • психологічна підтримка членів родини отримувача послуг;
  • проведення необхідних психодіагностичних тестів та безпосередньої терапії;
  • надання своєчасної невідкладної медичної допомоги у разі виникнення станів, що загрожують життю і виникли під час надання послуг із психологічної реабілітації.

Для консультацій з отримання психологічних послуг можна звернутись до експертної групи психологічної допомоги та оздоровлення Директорату реабілітації та медичного забезпечення Міністерства у справах ветеранів України, телефон для довідок: (063) 230-20-11, з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 17.00.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: