Осколок «прошив» долоню: у Львові врятували руку українського захисника

350655943_1213704115995572_5673674482615505456_n
Фото: Перше ТМО Львова

У Львові провели низку реконструктивних операцій на руці 25-річного воїна. До великої війни він три роки відслужив за контрактом. Коли почалося повномасштабне вторгнення, добровільно визвався боронити країну. Тяжке поранення отримав у грудні на бахмутському напрямку.

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова 31 травня.

Пацієнт розповів, що в той ранок точився бій із росіянами. Назар почув свист, за яким не забарився і приліт. Коли молодий захисник прийшов до тями, то побачив багато крові та понівечену уламками долоню.

«Хлопець самотужки наклав турнікет, щоб зупинити кровотечу та бандаж, щоб роздроблена рука “трималася купи”. Через щільний обстріл евакуювати Назара з поля бою не могли.
Поранений боєць сам-один подолав 2,5 км до машини парамедиків. При чому, весь цей шлях його супроводжував ворожий дрон, яким корегували вогонь. З польового шпиталю Назара доправили до Дніпра. Там понівечену руку хлопця зафіксували металевими спицями і евакуаційним потягом відправили далі - на Львів», — йдеться в повідомленні.

Осколок пройшов крізь долоню захисника, практично відірвані великий, вказівний та середній пальці, гнійні процеси. Була висока загроза повної втрати функцій руки. Однак, хірурги вирішують зробити все можливе і неможливе аби врятувати кінцівку Назара.

Лікарі провели 8 реконструктивних операцій, усунули гнійні процеси, закрили тканинний дефект, пересадили кістки та нерви. І їм вдається “скласти” долоню та частково відновити функції і чутливість руки.

Попереду у Назара ще одна реконструктивна операція з пересадки сухожиль та реабілітація, додають медики.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: