Чи легко у Львові знайти укриття: наш експеримент та дзвінок від комунальників через послугу «Заплати за мене»

56
Вхід в укриття на вулиці Саксаганського у Львові

ІА Дивись.Інфо відправилася на пошуки укриття неподалік редакції. Ми знайшли два безпечні приміщення. Зробити це було відносно непросто, навіть користуючись картою.

Отож, ми - на вулиці Саксаганського, 3 . Відкриваємо інтерактивну карту з надією швиденько знайти найближче укриття. Вводимо необхідну адресу. Чітко зазначено, що укриття поруч. Однак маршрут у цій карті зазначити неможливо (або ми просто не розібралися як), а фактичних позначок на вулиці немає.

скріншот карти з укриттями з архіву редакції

Тож радимо мешканцям міста познайомитися з картою заздалегідь. Бо у разі надзвичайної ситуації, якщо необхідно буде швидко знайти укриття, можуть виникнути проблеми.

скріншот карти з укриттями з архіву редакції

Зізнаємося, ми сподівалися знайти безпечне укриття в приміщенні будинку під номером 3. Оскільки тут є офісні приміщення та хостел. Але спуститися у підвал нам не вдалося, бо вхід закритий. Напевне, воно й на краще: лиш погляньте, в якому стані ймовірний вхід у підвал:

ймовірно, вхід у підвал за адресою вулиця Саксаганська, 3

Відтак, ми вийшли на вулицю й почали шукати укриття неподалік. Виявилося, що воно є зовсім близько - буквально за кілька метрів - у приміщенні факультету одного з львівських університетів. На вході відразу є позначка «укриття». На вході у факультет є працівниця, яка і показала нам підвал. До слова, там є все необхідне для тривалого перебування: туалет, гардероб та дві аудиторії. Але чи можна сховатися в цьому укритті людям, які не проходять навчання в університеті, невідомо. Радше за все, заборонити вам спуститися в укриття ніхто не зможе, але воно передбачене саме для студентів. На цьому працівниця факультету й наголосила.

Опісля ми зателефонували в ЛКП «Княже місто» з проханням пояснити нам, де ж ховатися тим, хто не є студентами. На диво, відповідь ми отримали не одразу, хоча питання щодо укриття у певних ситуаціях може бути терміновим. Через 17 хвилин після запиту до нас перетелефонували. Є ще одна важлива деталь у цій історії: дзвінок комунальники здійснили через послугу «Заплати за мене». Тобто, щоб отримати відповідь на життєво необхідне питання, слід фактично її придбати. Але справа не у грошах, а саме в часі. Під час пошуку підвалу його цілком може бракувати.

Що ж, «Княже місто» сказало, що укриття можна знайти зовсім недалеко, у приміщенні церкви. Гугл-карти пророкували, що наш шлях туди триватиме 3 хвилини. Ми впоралися за 2.

ілюстративне фото

У Соборі нам сказали, що укриття наразі закрите і що ним «ніхто не користується». Запропонували відкрити, але для цього слід було чекати невизначений термін. Ми підозрюємо, що підвал церкви у занедбаному стані, але фактично не бачили його. Тому однозначних висновків робити не будемо: укриття є (бо так стверджують два джерела інформації: і комунальники, і працівники собору), але знайти його нелегко.

Тим не менше, поруч із церквою ми натрапили на ще одне приміщення університету. Там теж є укриття і навіть - відкрите. Воно просторе, доглянуте й з усім необхідним для тривалого перебування всередині.

Сьогодні у Львові перевіряють укриття

Такі обсервації ми вирішили влаштувати після останніх нічних ракетних атак у Києві. Міський голова Львова Андрій Садовий запропонував повторно перевірити усі міські укриття. Мер також звернувся і до мешканців, аби вони долучилися до великої перевірки.

«Сьогоднішній вечір треба присвятити власній безпеці. Вечір відкритих укриттів, толока, збори – називайте це як хочете, але треба бути. Сьогодні з 18 до 20 год усі укриття, які розташовані у житлових та нежитлових приміщеннях, мають бути відкритими. Це можливість мешканцям зустрітись, перевірити стан своїх сховищ та ще раз домовитись про їхню роботу під час повітряної тривоги. Це стосується усіх укриттів у місті. Якщо у вашому будинку немає підвалу чи паркінгу – найближче сховище можете знайти на карті. Якщо з 18 до 20 укриття закрите, або є інші проблеми з ним - звертайтесь на Гарячу лінію міста за тел. 1580» — написав мер.

По всіх проблемних точках повторно пройде комісія. Про результат у мерії обіцяють повідомити додатково. Також сьогодні протягом дня райони проводитимуть перевірку укриттів, які є у комунальній власності. Йдеться насамперед про перевірку укриттів у районних адміністраціях, закладах охорони здоров'я (поліклініки та лікарні), закладах освіти, закладах культури тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: