Перша у світі коронація в прямому ефірі: як Єлизавета II офіційно стала королевою

67
фото: Getty Images

Вона жила і правила найдовше з британських монархів, була найстарішою правлячою главою держави, а також другим за тривалістю правління суверенним монархом у світовій історії.

Її коронація стала першою великою світовою подією, яку транслювали на міжнародному телебаченні. Двадцять сім мільйонів людей по всій країні дивилися подію в прямому ефірі на BBC. З тих пір минуло 70 років.

Як це було — згадує ІА Дивись.Інфо.

Коронація Єлизавети II

Десятирічна Єлизавета Олександра Марія Віндзор стала спадкоємницею британського престолу у 1936 році, коли її батько Георг VI унаслідував трон після зречення від влади свого брата Едуарда VIII. У квітні 1952 року за порадою матері, бабусі та прем'єр-міністра Черчілля вона повідомила про відмову змінити прізвище правлячої династії на Маунтбеттен (яке вона прийняла при одруженні), і 2 червня 1953 року коронувалась у Вестмінстерському абатстві. Незважаючи на складне фінансове становище повоєнної Великої Британії, з державної скарбниці було виділено близько півтора мільйонів фунтів стерлінгів, а це майже 36 мільйонів фунтів в сьогоднішньому еквіваленті, на святкове оформлення вулиць Лондона. Попри холод і дощ усе місто було забите людьми, які мріяли побачити святкову процесію.

фото: мільйони британців прибули у Лондон на коронацію Єлизавети II

Над сукнею для коронації Єлизавети II чаклував дизайнер Норман Гартнелл. Це було вбрання з білого атласу, вишите золотими та срібними нитками, з гербами Великої Британії та Співдружності Націй. Над її створенням модельєр працював 6 місяців. А корона, яку одягнула Єлизавета II – це корона святого Едуарда, зроблена у 1661 році з чистого золота й вагою понад 2 кілограми. Жінка приміряла її напередодні церемонії, але однаково боялась опускати голову на службі – хвилювалась, що зламає шию, бо прикраса була дійсно важкою . Щоправда, для виходу на балкон вона вже постала у короні Великої Британії.

фото: GETTY IMAGES

Процесія включала іноземних членів королівської сім'ї та глав держав, які їхали до Вестмінстерського абатства в різних екіпажах. Учасників було настільки багато, що добровольці, починаючи від багатих бізнесменів і закінчуючи селянами, виконували роль звичайних лакеїв. Перша королівська карета виїхала з Букінгемського палацу та рушила униз по вулиці Мелл в лондонському районі Вестмінстер, яка була заповнена глядачами, що розмахували прапорами та радісними вигуками супроводжували процесію. Королева проїхала через Лондон від Букінгемського палацу, через Трафальгарську площу до абатства у Золотій кареті, запряженій вісьмома сірими меринами. До речі, у кареті під сидіннями знаходилася грілка, бо їй було холодно.

фото: Королева Єлизавета їхала в золотій кареті, запряженій вісімкою коней. Поверх сукні на її плечах красувалася п'ятиметрова оксамитова мантія, облямована горностаєм, а на голові — корона Георга IV

Просто уявіть: 29 000 військовослужбовців з Британії та країн Співдружності йшли процесією довжиною 3,2 км, зупиняючись кожні 45 хвилин. Ще 15 800 військовослужбовців вишикувались вздовж маршруту. Парад очолив полковник Берроуз зі штабу воєнного офісу разом із чотирма полковими оркестрами. Потім йшли колоніальні контингенти, далі — війська з територій Співдружності, за ними Королівські повітряні сили, Британська армія, Королівський флот і, нарешті, Домашня дивізія, яка є частиною Лондонського округу британської армії. За військами рухалася процесія в каретах на чолі з правителями британських протекторатів, включаючи королеву Тонга Салоте Тупоу III, прем'єр-міністрів Співдружності, принців і принцес королівської крові та королеву Єлизавету, королеву-матір.

Маршрут ходи Лондоном проклали таким чином, щоб нову королеву змогли побачити якомога більше людей. Відстань у 7,2 кілометра близько 30 тисяч учасників процесії подолали за дві години. На фото: хода на честь коронації Єлизавети II в Лондоні 2 червня 1953 року, Getty Image

Близько 11:00 за часом Лондона, монархиня прибула до Вестмінстерського абатства. Її величність було короновано під час служби, яку провів архієпископ Кентерберійський. Спершу Єлизавета склала коронаційну присягу, потім була проведена служба причастя. Помазання, на прохання королеви, не транслювали по телевізору. Монархині вручили нарукавники (браслети), королівський палантин, мантію і державну кулю, перстень королеви, скіпетр короля із хрестом і скіпетр короля з голубом. У цей час натовп почав тричі скандувати: Боже, бережи королеву!

Після прочитання благословення Єлизавета зійшла на трон. Присутні гості заспівали God Save the Queen.

фото: Getty Images

Після коронації Єлизавета у Золотій кареті повернулася до Букінгемського палацу. Біля огорожі палацу зібрався величезний натовп, люди почали скандувати: «Ми хочемо бачити королеву!».

Королева у супроводі сім'ї з'явилася на балконі палацу, і її зустрів тріумфуючий гул натовпу. Цього дня вона ще кілька разів виходила вітати народ. Потім Єлизавета приєдналася до першого з двох коронаційних бенкетів, на якому були присутні члени королівської родини та представники іноземних монархій, а також інші високопоставлені гості.

На другому банкеті гостям вперше запропонували «коронаційне курча» – страву з холодної курятини у вершковому соусі каррі, спеціально створену для цього випадку.

О 17:00 відбувся повітряний парад: над Букінгемським палацом пролетіло понад 150 літаків (цю частину довелося кілька разів відкладати через погану погоду). Востаннє цього дня королева з'явилася на балконі опівночі.

Після коронації Єлизавета II зʼявилася на балконі Букінгемського палацу вже в Короні Британської імперії, яка була трохи легшою. На фото: королева Єлизавета II з принцом Філіпом на балконі Букінгемського палацу, 2 липня 1953 року, Getty Images

Коронація королеви Єлизавети II стала важливою подією ще з однієї причини - раніше церемонію коронації ніколи не знімали. І хоча прем'єр-міністр Вінстон Черчілль був проти зйомки, королева вважала її необхідною. У 1952 році телевізори мали менш ніж третину британських сімей, але всі хотіли подивитися коронацію. Готуючись до трансляції, у BBC працювали в поті чола. Крім того, миттєво зросли продажі телевізорів.

У день церемонії люди збиралися у кінотеатрах та концертних залах. Вони спостерігали церемонію у прямому ефірі цілих 11 годин. Трансляція була чорно-білою, хоча сам запис був зроблений у кольорі. У Великій Британії коронацію побачило близько 20 мільйонів телеглядачів (40% населення). З цього дня телебачення посіло основне місце у розважальній індустрії Великобританії.

Пілоти знімають кінохроніку коронації для показу у США та Канаді, 2 червня 1953 року, Getty Images

Єлизавета II була дуже популярною

На період її правління припали важливі та драматичні зміни у Сполученому Королівстві та в усьому світі, не в останню чергу пов'язані з поступовим ослабленням британської імперської влади. Королівська родина пережила свої потрясіння, у тому числі розпад шлюбів трьох з чотирьох дітей Єлизавети та трагічну та невчасну загибель Діани, принцеси Уельської, у 1997 році.

Однак королева та її чоловік принц Філіп зі стійкістю та гідністю пройшли ці роки, виконуючи свій монарший обов'язок. Єлизавета зберегла величезну популярність як удома, так і за кордоном, про що свідчить ентузіазм, з яким світ вітав шістдесятирічний ювілей її правління у 2012 році.

Померла Єлизавета 8 вересня 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: