Причини утворення карієсу: чи впливає солодке та як правильно чистити зуби

image - 2023-06-04T124804.613
Фото: Precision dental clinic

Щороку 4 червня у світі відзначають Міжнародний день боротьби з карієсом. Така дата створена за ініціативою стоматологів для того, щоб актуалізувати одну з найбільш поширених хронічних захворювань у світі.

З цієї нагоди ІА Дивись.Інфо дізналася у львівської стоматологині клініки Precision dental clinic Юлії Романюк відповіді на найпоширеніші питання, які пов’язані з гігієною зубів та профілактикою карієсу.

– Як і чому карієс виникає на зубах? 

Насамперед нам потрібно зрозуміти будову зуба. Наші зуби складаються з емалі, яка покриває зуб ззовні та захищає його, дентину, який є структурним матеріалом зуба, цементу, який покриває корінь зуба та пульпової камери, де знаходиться судинно-нервовий пучок.

Зубна емаль – це найтвердіша тканина в людському організмі та, на жаль, навіть високий рівень міцності не захищає її від стирання, пошкоджень та руйнування. Наша емаль також не має здатності повністю відновлюватись та зростатись так, як це робить кісткова тканина.

Precision dental clinic

Утворенню карієсу сприяють бактерії, а точніше продукти їхньої життєдіяльності, в яких містяться кислоти. Кислота сприяє тому, що під її дією емаль поступово втрачає свої властивості (це явище називається – демінералізація), емаль починає руйнуватись, з’являються порожнини, через які карієс поширюється до дентину, утворюючи каріозну порожнину.

Precision dental clinic

– Що впливає на розвиток карієсу. Чи правда, що солодке на це впливає? 

 Сприятливими факторами, які впливають на розвиток карієсу є:

  • незадовільна гігієна в ротовій порожнині, недотримання правил домашньої гігієни або нерегулярне чищення зубів;
  • нехтування профілактичними оглядами в стоматолога;
  • наявність захворювання кишково-шлункового тракту;
  • механічні пошкодження емалі;
  • шкідливі звички;
  • системні захворювання (цукровий діабет, гормональні та  метаболічні порушення)
  • патології прикусу, які сприяють неефективній домашній гігієні;
  • переважання в раціоні вуглеводної їжі;
  • недостатність в організмі вітамінів та мінералів (кальцій, фтор, фосфор, вітамін С).

Так, солодке сприяє утворенню карієсу, адже солодке - це прості вуглеводи. Власне розвиток карієсу полягає в тому, що бактерії в ротовій порожнині розщеплюють цукор, утворюючи цим кислоту, про яку ми згадували вище.

– Симптоми карієсу. Коли звертатись до стоматолога? 

Перші ознаки карієсу, які пацієнт може запідозрити сам, це дискомфорт або виникнення болю при вживанні солодкої, кислої, холодної або гарячої їжі. Також візуально поява на емалі білих або темних плям. Відчуття язиком шороховатості на зубі, при використанні флосу (зубної нитки – приміт. ред.) він рветься і не проходить в проміжок між зубами. Як тільки Ви помічаєте якусь з цих ознак, Вам варто звернутись до стоматолога.

Читайте також 4 поради щодо догляду ротової порожнини

– Як часто профілактично звертатись? Які є процедури?

Профілактично рекомендовано звертатись раз в 3-6 міс, це стоматолог визначає індивідуально кожному пацієнту. 

Для профілактики ми виконуємо професійну гігієну ротової порожнини, на якій оглядаємо всі зуби та ротову порожнину. Крім того, звертаємо увагу на домашню гігієну та за потреби коригуємо її. 

Також виконується герметизація фісур, зазвичай цю процедуру проводять дітям одразу після прорізування коронкової частини зуба. Ще одним методом профілактики є ремінералізація емалі, її проводять для того, щоби зміцнити емаль зуба та попередити утворення карієсу.

Precision dental clinic

– Як правильно чистити зуби?

Необхідно підібрати правильний догляд та щітку. Своїм пацієнтам я рекомендую електричні зубні щітки, та навіть мануальною щіткою можна досягнути ідеального результату, вся справа в техніці чищення зубів.

Щітку необхідно тримати як ручку, та так, щоб Вам було зручно. Нахиліть її під кутом 45 градусів до ясен, та робіть, майже без тиску, колові рухи. Починайте чистити зуби з важкодоступних місць. Звертайте особливу увагу на внутрішню сторону різців верхньої та нижньої щелеп. У важкодоступних місцях тримайте щітку вертикально. Завершуємо чищенням жувальних поверхонь. 

Та не забуваємо про міжзубну гігієну, використовуємо флос (або міжзубний йоршик, адже зубна щітка очищає лише 80% нальоту, решту 20% очищають міжзубні засоби гігієни).

Precision dental clinic

– Чи потрібно лікувати карієс на молочних зубах у дітей?

Молочні зуби потрібно обов’язково лікувати, так, як і постійні. 

Основна функція зубів – це пережовування їжі. Якщо у дитини зруйновані зубки, то вона не може повноцінно жувати, як наслідок – виникає недорозвиток щелепи та формуються порушення прикусу. Також організм недоотримує поживні речовини, які потрібні дитині під час розвитку.

Ще існує міф, що молочні зуби не болять та не мають коренів. Насправді вони болять так само, як і постійні, та мають корені, в яких розміщені судини та нерви. Просто з віком корені розсмоктуються під тиском постійного зуба, який прорізується.

Дитина віком 5 років вже має всі зачатки постійних зубів, які знаходяться під коренями молочних в щелепах. Тому карієс молочного зуба має ризик інфікувати постійний. Внаслідок чого в кращому випадку ми можемо отримати гіпоплазію емалі постійного зуба, тобто порушення формування структури зуба. Це буде слабке місце на зубі, а також неестетичне.

Якщо довго не лікувати молочний зуб, інфекція може поширитись на зачаток постійного зуба та навіть спровокувати зупинку його розвитку. Тим самим ми втратимо зачаток постійного зуба.

Precision dental clinic

– Дієвість зубної нитки та ополіскувачів для рота проти карієсу?

Жодна щітка, електрична, звукова чи мануальна не здатна очистити міжзубні проміжки.  Це здатні зробити лише флос або інтердентальна щітка. Міжзубна гігієна дуже важлива, дотримання її допоможе попередити утворенню міжзубного карієсу. 

Чистити міжзубні контакти потрібно 2 рази на день, зранку та звечора. А також після волокнистих продуктів, які можуть застрягати в міжзубних проміжках. 

Ополіскувач є допоміжним засобом в домашній гігієні, зазвичай його ми призначаємо індивідуально кожному пацієнту. Також рекомендуємо полоскати ротову порожнину після кожного прийому їжі звичайною водою.

– Як карієс шкодить здоров’ю людини?

Ротова порожнина є початком травного тракту, тому в першу чергу інфекція, яка в ній знаходиться, здатна спровокувати захворювання шлунково-кишкового тракту. 

Крім того, інфекція може поширюватись в кров’яному руслі та спричиняти захворювання серцево-судинної системи. Також, як наслідок, можуть бути психологічні розлади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: