Премʼєри Британії та Данії обговорять із Байденом місію надання Україні F-16, - ЗМІ

ло

Премʼєр-міністри Великої Британії та Данії цього тижня обговорять із президентом США Джо Байденом місію з надання винищувачів F-16 Україні. Для цього вони прибудуть у Вашингтон.

Про це повідомляє видання The Guardian.

Британія і Данія відіграють ключову роль у схваленому Штатами міжнародному плані забезпечити українців сучасними винищувачами. Переговори Байдена із данською премʼєркою Метте Фредеріксен заплановані на понеділок, а з премʼєром Британії Ріші Сунаком – на четвер. 

«Одна з речей, на яку ми звернемо увагу і щодо якої президент зацікавлений поділитися своїми поглядами – це довгострокові безпекові потреби України», – сказав речник Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Данія закупила десятки F-16 американського виробництва з 1970-х років і заявила, що готова надати Україні деякі з них. Британія готова тренувати українських пілотів і виступає за створення коаліції для постачання Україні винищувачів, але сама літаків не надаватиме. Вона не має на озброєнні F-16, які хотіла би отримати Україна, а літаки її виробництва потребують кількарічного навчання. 

Раніше речник Командування Повітряних Сил повідомляв, що літак F-16 може значно посилити ППО України.

За його словами, літак F-16 допоможе Україні захищатися від російської авіації. Якщо цей літак буде чергувати, скажімо, в районі Сумської, Чернігівської чи Харківської областей, то навряд чи російські льотчики наважаться підлітати ближче і кидати авіабомби. Тому питання літаків і їх розосередженості по всій території України вирішить цю проблему, а головне, що це вирішить проблему ракет і дронів, які постійно атакують Україну. Адже цей літак створений бути частиною протиповітряної оборони держави.

Довідка

Літак F-16 є легким багатоцільовим винищувачем, який розробила компанія «General Dynamics» для Повітряних сил США. F-16 було створено ще 48 років тому. Однак він до сьогодні залишається основою повітряних сил багатьох країн світу.

Основні особливості цього літака є безкаркасний купол для гарної видимості, бічний джойстик для полегшення керування під час маневрування, катапультне крісло, яке може відхилятися на 30 градусів від вертикалі, щоб зменшити вплив перевантажень на пілота.

Крім того, F-16 містить також систему керування fly-by-wire яка допомагає стабілізувати управління польотом. Вперше ця система була встановлена саме на цьому літаку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: