У Херсоні затримали охоронця російської катівні, — СБУ

photo_5469898111863342273_y
Фото: СБУ

На Херсонщині затримали чоловіка, який під час окупації обласного центру охороняв катівню, яку облаштували росіяни. На початку повномасштабного вторгнення рф зловмисник добровільно допомагав рашистам ув’язнювати і катувати учасників руху опору.

Про це повідомили у Службі безпеки України 5 червня.

Поплічником ворога виявився проросійськи налаштований місцевий житель. Під час тимчасової окупації міста він звернувся до створеного росіянами «центру зайнятості». Там йому запропонували «посаду молодшого інспектора відділу охорони» у захопленій на той час «виправній колонії № 90», яку загарбники використовували для ув’язнення місцевих жителів.

Фото: СБУ

Він погодився на «пропозицію» і добровільно написав «заяву» на вступ до окупаційного органу. За даними розслідування, колаборант особисто брав участь в обшуках і допитах українських громадян. Під час тортур з потерпілих «вибивали» згоду на співпрацю з окупантами.

Після звільнення Херсона ворожий поплічник намагався «відсидітися» вдома і таким чином сподівався уникнути покарання. Утім безуспішно: його затримали правоохоронці.

У нього вдома провели обшук та виявили «посвідчення» колишнього окупаційного органу та формений одяг російського зразка.

Фото: СБУ

Йому повідомили про підозру у колабораціонізмі. Йому обрали запобіжний захід — тримання під вартою. Чоловікові загрожує до 15 років в'язниці.

Катівні на звільнених територіях

На деокупованих територіях України після відступу росіян знайшли вже 54 місця, де окупанти катували мирних мешканців. Про це наприкінці 2022 року повідомили у Офісі генпрокурора у відповідь на запит ГО «Центр прав людини ZMINA».

Водночас до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено 5 тисяч 79 кримінальних правопорушень за фактами катувань, заподіяння тілесних ушкоджень або іншого нелюдського поводження внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: