Яким буде курс валют цього тижня, — прогноз експерта

гроші666

Цього тижня на готівковому валютному ринку спостерігатиметься стабільна ситуація.

Про прогноз на 5-11 червня розповів ІА Дивись.info Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства ГЛОБУС БАНКУ.

З його слів, курс:

  • долара буде в кордонах 37-38 грн / $,
  • євро — в межах 40-41 грн / €.

«Очікується, що амплітуда щоденних коливань не перевищить 0,3-0,4 грн, але в межах окреслених курсових кордонів, а різниця між курсом покупки і продажу (спред) готівкового долара буде на рівні 0,2-0,3 грн, євро — до 0,5 грн», — каже експерт.

Очікується затишшя

Він також прогнозує, що наступного тижня, з економічних причин, будь-які глобальні зміни є малоймовірними. Якщо простежити заходи, до яких вдається регулятор, то стане наочним, що у перспективі кількох тижнів на готівковому валютному ринку спостерігатиметься відносне затишшя.

Водночас ми припускаємо, що вже до кінця літа-початку осені міжкурсова різниця може скоротитися до 1-1,5% з наявних 2,5%, додає Лєсовий.

Чи очікується зміцнення гривні?

Експерт зазначає, що НБУ цілком природно і очікувано діятиме з метою об’єднання 3-х курсів в один. І найвірогідніший шлях — це подальше зміцнення гривні без перегляду офіційного курсу.

«Але є і інший сценарій, за яким НБУ може дещо “підняти” курс валют, приміром, до 37 грн/$, тобто самотужки наблизитися до “об’єднавчого” курсу. Яким шляхом піде регулятор - прогнозувати досить важко, але з початку повномасштабного вторгнення НБУ діяв професійно та зважено. В цьому питанні необхідно буде ретельно проаналізувати всі можливі ризики та наслідки», — говорить начальник департаменту казначейства ГЛОБУС БАНКУ.

Збільшення інфляції

Експерт вважає, не виключено, що підняття офіційного курсу не наблизить до «курсового злиття», а стимулюватиме роздрібних гравців ринку, так би мовити «зіграти на настроях» громадян. Відповідно пригальмована інфляція, що протягом 2 місяців не перетинає позначку в 1%, може дещо збільшитися.

«Нагадаю: у нещодавно оновленій програмі НБУ “Фінансовий фронт України” одним зі стратегічних напрямків є подальше зміцнення гривні, поступова лібералізація валютного ринку. Гадаю, що в Україні вже створене підґрунтя для реалізації цієї програми», — вважає експерт.

Тарас Лєсовий додає, що нині неможливо врахувати всі чинники, які прямо чи опосередковано впливатимуть на готівковий валютний ринок. Проте наступного тижня не варто очікувати чогось надзвичайного.

«Курсова “історія” травня і перших днів червня повториться - курс долара та євро коливатимуться в діапазоні відповідно 37-38 грн та 40-41 грн», — вважає фахівець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: