Гендиректор МАГАТЕ прибуде на Запорізьку АЕС, аби обговорити «майбутні дії»

630_360_1686027093-587

Гендиректор Міжнародного агенства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що наступного тижня приїде на Запорізьку атомну електростанцію, що в Енергодарі. Там планують обговорити майбутні заходи після підриву росіянами дамби Каховської гідроелектростанції.

Заяву очільника цитують у МАГАТЕ у вівторок, шостого червня..

Гроссі каже, що дамба Каховської ГЕС була серйозно пошкоджена, що призвело до значного зниження рівня Каховського водосховища.

Сам ставок на ЗАЕС і так звані чаші басейнів, на яких працюють системи безпеки, тримають рівень, як до підриву Каховської ГЕС. Але є питання щодо підживлення: якщо рівень води буде знижуватися у ставку на ЗАЕС чи у чашах, їх потрібно буде підживлювати і для цього у нормальному режимі використовувалася вода із Каховського водосховища.

Зараз на ЗАЕС не працює жоден із блоків. Якби вони працювали, то через випаровування ставок треба було б підживлювати десь за місяць-півтора. Оскільки зараз рівень води у ставку майже не змінюється, його не поповнювали з вересня.

У проєкті АЕС передбачені заходи на випадок зниження рівня у Каховському водосховищі. Навіть якщо там взагалі не залишиться води, є й інші засоби для підживлення, зокрема й свердловини на майданчику ЗАЕС.

Моніторингова група МАГАТЕ доповідає, що ЗАЕС докладає всіх зусиль, щоб закачувати якомога більше води в канали охолодження та пов’язані з ними системи. Крім того, на ЗАЕС відключають неосновні споживачі води. Керівництво ЗАЕС обговорює подальші заходи.

За словами Гроссі ставка-охолоджувача на ЗАЕС буде достатньо для забезпечення водою протягом кількох місяців (МАГАТЕ має підтвердити це найближчим часом).

Підрив окупантами Каховської ГЕС: що відомо

У вівторок, 6 червня, про підрив Каховської ГЕС розповів спікер оперативного командування "Південь" Владислав Назаров у телеграм-каналі.

Крім того, голова Херсонської ОВА Прокудін Олександр повідомив, що через 5 годин вода дістане критичного рівня, тому вже  розпочалась евакуація мешканців небезпечних районів. Крім того він звернувся до мешканців лівого берега Дніпра та закликав зробити все можливе, аби врятувати своє життя.

Про початок евакуації людей також оголосили в МЗС України. Там зазначили, що евакуацію здійснюють із зон, де можливе затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел.

Згодом Керівник Офісу президента Андрій Єрмак поділився відео, де зображенні наслідки підриву Каховської ГЕС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: