Широко відомий за межами країни: про українського літературного діяча Петра Перебийноса

па

Твори поета друкувалися і виходили окремими книгами у перекладах багатьма іноземними мовами. На його слова композитори Олександр Білаш, Віталій Кирейко, Володимир Костенко, Василь Литвин, Іван Сльота, Василь Папаїка, Богдан Юрків, Андрій Пастушенко, Віталій Добровольський написали популярні пісні.

В день народження видатного українського поета ІА Дивись.Інфо вирішили познайомити читачів із його творчістю та біографією.

фото: вірш Петра Перебийноса, poetree.club, скріншот з архіву редакції

Творчість

Творчості Петра Перебийноса характерна різноманітністю тематики. Особливостями художньої манери поета є гострий драматизм, висока напруга думок і переживань, емоційність й ліризм у змалюванні краси людських почуттів і благородства.

Він публікувався від 1955 року. З тих пір створив двадцять збірок віршів і поем. Найвідоміші з них - «Точний час» (1990), «На світанку роси» (1996), «Княжа Лука» (1999), «Чотири вежі» (2004), «Пшеничний годинник» (2005).

фото: вірш Петра Перебийноса, poetree.club, скріншот з архіву редакції

Досить переконливо поет заявив про себе і в драматургії. Його лірична трагедія «Коридор» уперше була надрукована 1995 року в журналі «Вітчизна». Записана згодом на Українському радіо як радіовистава, вона неодноразово звучала в ефірі, а 2009 року вийшла окремою книжкою у видавництві «Неопалима купина». П’єса здобула голосний резонанс у громадських та мистецьких колах. Про неї схвально писали літератори і фахівці-театрознавці.

фото: уривок з п'єси «Коридор», скріншот з архіву редакції, dramaturg.org.ua

На тексти Перебийноса написали пісні О. Білаш, В. Кирейко, В. Костенко, В. Литвин, Б. Юрків та ін. композитори. Твори перекладені англійською, болгарською, білоруською, грузинською, німецькою, польською та іншими мовами.

Освіта та журналістська діяльність Перебийноса

Народився майбутній поет 6 червня 1937 року в селі Слободі Шаргородського району Вінницької області. Батьки його, Мусій Феодосійович та Анастасія Левківна, були колгоспниками. Дружина, Валентина Дмитрівна, за фахом геологиня, старша інженеркою Інституту геологічних наук НАН України. Дочка Людмила — журналіст, членкиня Національної спілки журналістів України. Син Євген — дипломат.

Закінчив Перебийніс Шаргородський сільськогосподарський технікум, де здобув фах агронома-рільника. А згодом - факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка.

Працював у журналістиці. Очолював районну та обласну газети на Вінниччині й Тернопільщині. Був заступником головного редактора журналу «Дніпро», а пізніше й головним редактором державного видавництва «Дніпро». У 1980-1981-х роках редагував «Літературну Україну». Надовго затримався поет на керівній посаді журналу «Київ», де пропрацював цілих 15 років. А у 2003-му році повернуся працювати головним редактором в газету «Літературна Україна».

фото: perebyinis.blogspot.com

Досягнення та нагороди

Петро Перебийніс є лауреатом великої кількості нагород. Йдеться про премії імені Тараса Шевченка, Миколи Острозького, «Благовіст», братів Богдана і Левка Лепких, Володимира Свідзинського, Олекси Гірника, Дмитра Нитченка, Михайла Коцюбинського, Міжнародної премії фонду Воляників-Швабінських при Фундації Українського вільного університету в Нью-Йорку (США).

Він нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого п’ятого ступеня, медаллю «За трудову доблесть», Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР, нагрудним знаком «Знак Пошани» Київського міського голови, відзнакою «За багаторічну плідну працю в галузі культури» Міністерства культури і туризму України, знаком «Василь Сухомлинський» Міністерства освіти і науки України. Лауреат нагороди Ярослава Мудрого Академії наук Вищої школи України. Заслужений діяч мистецтв України. Заслужений журналіст України. Відмінник освіти України.

До того ж, за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української Православної Церкви нагороджений орденами Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого третього ступеня, Святого Миколая Чудотворця, Святих Кирила і Мефодія.

Сьогодні ім’я поета-подолянина широко відоме в Україні та за її межами.

фото: Петро Перебийніс отримав відзнаку «За заслуги перед Вінниччиною», 2022 рік, zhmerynka.city

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: