«Україна проти росії»: в Гаазі розпочали слухання за справою щодо Донбасу та Криму

image-44
Делегація України очікує на вхід суддів у Гаазі, Нідерланди, 6 червня 2023 року AP Photo / Peter Dejong

У Міжнародному суді Організації об'єднаних націй в Гаазі почали розглядати позов України проти росії через порушення нею двох конвенцій — про боротьбу з тероризмом та дискримінацією за національною ознакою.

Про це йдеться на сайті суду у вівторок, 6 червня.

Українська сторона каже, що з 2014 року рф, порушуючи свої зобов’язання за Конвенцією про фінансування тероризму (ICSFT), спровокувала і підтримувала збройне повстання проти української влади на сході країни.

Окрім цього, росія створила «атмосферу насильства та залякування неросійських етнічних груп» у Криму, порушивши свої зобов’язання за Конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Україна просить суд винести рішення та оголосити, що росія порушила свої зобов’язання за ICSFT і CERD і повинна відшкодувати Україні завдану шкоду.

Посол з особливих доручень у Міністерстві закордонних справ Антон Кориневич, який очолює українську делегацію, на слуханнях звернув увагу, що Україна мала рацію, коли з 2014 року била на сполох, попереджаючи світ про порушення росією норм міжнародного права.

РФ зневажає міжнародне право. В останні 16 місяців світ опинився в цій гнітючій реальності. Світ спостерігав, як росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. росія навіть мала нахабство маскувати свої дії міжнародним правом під абсурдним приводом того, що вона діяла, щоб запобігти геноциду- Антон Кориневич

Представник України додав, що росія більше не обмежується дискримінацією в Криму — тепер вона прагне стерти українську ідентичність скрізь, відправляючи людей у фільтраційні табори та депортуючи дітей для перевиховання під свою ідентичність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: