Останній енергоблок Запорізької АЕС перевели у «холодний зупин»

ЗАЕС
Фото: Енергоатому

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) видала розпорядження «Енергоатому» про обмеження експлуатації енергоблока №5 Запорізької атомної енергостанції. Його переведуть у стан «холодний зупин». Це був останній енергоблок тимчасово окупованої ЗАЕС, який діяв у стані «гарячого зупину».

Про це повідомляється на сайті ДІЯРУ.

Пояснюють, що під час ухвалення розпорядження враховували такі чинники:

  • інформацію «Укргідроенерго» від 6 червня 2023 року про спрацювання Каховського водосховища за декілька діб внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС;
  • продовження періодичного обстрілу окупантами промислового майданчика Запорізької АЕС та прилеглих територій, внаслідок яких зазнають пошкоджень повітряні лінії зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України;
  • припинення з 17 травня 2023 року передачі даних Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) ЗАЕС, що виконує функцію раннього оповіщення;
  • деградацію системи аварійного реагування на майданчику ЗАЕС та за його межами в умовах тимчасової окупації росією ЗАЕС, частини Запорізької та Херсонської областей.

«В умовах втрати основного проєктного джерела підживлення бризкальних басейнів необхідно негайно розпочати переведення енергоблока №5 ЗАЕС у стан “холодний зупин”, поки ще підтримується проєктний режим роботи необхідних систем охолодження», — наголосили в Держатомрегулюванні.

У ДІЯРУ сподіваються, що присутність міжнародної місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС сприятиме забезпеченню виконання вимог безпеки.

Нагадаємо, експлуатацію енергоблоків №1, 2, 3, 4, 6 обмежили станом «холодний зупин» у серпні 2022-го та лютому 2023 року. Енергоблок №5 залишався останнім, який діяв у стані «гарячий зупин».

Що передувало?

Окупанти планують евакуювати тисячі працівників ЗАЕС. Зокрема, мовиться про тих робітників, що підписали договори з різними підприємствами "Росатому". Майже від самого початку окупації усім працівникам атомної електростанції заборонили виїзд з Енергодару. Крім того, сім'ї деяких працівників окупанти вивезли до Росії.

На самій станції росіяни нехтують усіма правилами безпеки – біля одного з енергоблоків окупанти заклали вибухівку. Це не перший випадок розміщення зброї на ЗАЕС – ще в липні 2022 року російські військові поставили в машинній залі енергоблока важку військову техніку з боєкомплектом.

Та попри велику кількість зброї на станції, окупанти бояться контрнаступу ЗСУ: на початку травня псевдокерівництво ЗАЕС почало екстрено проситися у відпустки.

Захоплення ЗАЕС

Серед ночі четвертого березня окупанти обстріляли енергоблоки Запорізької АЕС у Енергодарі. Унаслідок цього виникла пожежа. Рятувальників спершу не допускали до ліквідації, погрожуючи обстрілом. Ворожий вогонь влучив у один із енергоблоків: у разі вибуху — ядерна небезпека загрожувала б усій Європі. Президент Володимир Зеленський терміново звернувся до європейців із закликом звернути на проблему увагу, адже буде повторення трагедії на Чорнобилі 1986 року, однак у шість разів масштабніше.

Пожежу ліквідували вдосвіта. Вранці в Енергоатомі повідомили про загибель трьох людей під час боротьби за АЕС, та двох поранених.

Удень четвертого березня голова фракції Слуга Народу Давид Арахамія заявив, що ЗАЕС захопили «кадировці» та повбивали працівників.

російські окупанти тримають у заручниках працівників Запорізької атомної станції. Люди зазнали катувань і є фізично та емоційно виснаженими. Також у Енергоатомі десятого березня повідомили, що окупанти замінували узбережжя Каховського водосховища, яке межує із ЗАЕС.

З'ясувалось, що війська країни-окупантки використовують об'єкт як військову базу.

12 березня керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін розповів, що на Запорізькій АЕС зібрали керівний персонал і повідомили, що тепер станція знаходиться у власності «Росатому». Зеленський заявив, що наразі російськими військовими окупована частина Запорізької АЕС, однак там присутні українські технічні спеціалісти.

У квітні міністр енергетики України Герман Галущенко говорив, що ситуація щодо технічної експлуатації ЗАЕС погіршується. Також повідомлялося, що вороги займаються мародерством.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: