СБУ оприлюднила розмову двох осіб, які говорять, що рф підірвала Каховську ГЕС

c503a6b1-4d5b-423a-9aad-83a31f3b8d87
Наслідки підриву Каховської ГЕС. Фото: Укргідроенерго

У Службі Безпеки України оприлюднили перехоплену розмову двох осіб, які можуть бути причетними до підриву Каховську ГЕС .

Про це повідомили у телеграм-каналі СБУ.

Там розповіли, що росіяни збиралися шантажувати Україну підривом дамби і тому влаштували техногенну катастрофу на Херсонщині. Саме про це, за даними СБУ,  окупанти розповідають один одному в телефонній розмові, яку вдалося перехопити.  

У СБУ опублікували цю розмову росіян:

«Там не они (українська сторона, – прим.) долбанули. Там наша диверсионная группа. Они хотели типа этой дамбой пугать. Пошло не по плану, а больше, чем они планировали», – розповідає про підрив військовий рф.

Крім того, у відомстві зазначили, що окупант говорить і про наслідки цієї катастрофи, які намагаються приховати у рф, а саме про: підвищення рівня води, затоплення територій та руйнування, які сталися внаслідок підриву.

Підрив окупантами Каховської ГЕС: що відомо

У вівторок, 6 червня, про підрив Каховської ГЕС розповів спікер оперативного командування "Південь" Владислав Назаров у телеграм-каналі.

Крім того, голова Херсонської ОВА Прокудін Олександр повідомив, що через 5 годин вода дістане критичного рівня, тому вже  розпочалась евакуація мешканців небезпечних районів. Крім того він звернувся до мешканців лівого берега Дніпра та закликав зробити все можливе, аби врятувати своє життя.

Про початок евакуації людей також оголосили в МВС України. Там зазначили, що евакуацію здійснюють із зон, де можливе затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел.

Згодом Керівник Офісу президента Андрій Єрмак поділився відео, де зображенні наслідки підриву Каховської ГЕС.

Зранку, 6 червня, після оголошення про підрив електростанції, президент України Володимир Зеленський зібрав екстрене засідання РНБО.

Пізніше голова Херсонської ОВА Прокудін Олександр повідомив, що станом на 07:30 год повністю або частково затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокам’янка Бериславського району, Іванівка, Микільське Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів міста Херсона Херсонського району.

Крім того, він зазначив, що о 12.00 год на залізничному вокзалі з Херсона вирушить евакуаційний потяг до Миколаєва.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль також відреагував на підрив станції. Він розповів, що проводиться евакуація з мікрорайону Острів у Херсоні та сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва. Крім того, Шмигаль наголосив, що руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня України.

Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС на Херсонщині, станом на ранок 8 червня, за словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, під водою опинилися 600 квадратних кілометрів території, середній рівень підтоплення - 5,61 метрів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: