У Києво-Печерській Лаврі вперше молитимуться за упокій Івана Мазепи

г

У Києво-Печерській лаві вперше відправлять панахиду за гетьманом Іваном Мазепою.

Про це повідомляють на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Богослужіння відбудеться 11 червня 2023, в день Всіх святих у Всіхсвятській церкві, збудованої коштом Івана Мазепи. Панахиду проведуть з нагоди 325-річчя освячення храму.

«У цей день вперше в історії Києво-Печерської лаври буде відправлено панахиду за її меценатом і ктитором – гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою. Жодна з українських церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість в московському патріархаті «проклинати» Мазепу продовжували і за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році. Відтепер історичну і духовну справедливість буде відновлено», – йдеться у повідомленні.

У Міністерстві культури та інформаційної політики зазначили, що панахида за гетьманом стане початком відродження традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури в українській Лаврі.

Довідка

Анафема на гетьмана Івана Мазепу була накладена 12 листопада 1708 року за наказом російського царя Петра І.

У зв’язку з переходом гетьмана на бік шведського короля Карла XII у Великій Північній війні. Це стало початком боротьби російського царату з українською державністю.

У вересні 2018 року Вселенський патріарх і синод Константинопольської церкви зробили заяву, що вони ніколи не визнавали дійсною анафему на Івана Мазепу, тому що вона була політично вмотивована.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: