У ставку-охолоджувачі ЗАЕС рівень води стабільний – Енергоатом

fe7de8dc0091c70e7e0c8
Фото: Енергоатом

З огляду на ризики для ядерної та радіаційної безпеки, ДП «НАЕК «Енергоатом» прийнято рішення про переведення 5-го енергоблоку ЗАЕС до стану «холодний зупин» з «гарячого стану», в якому він перебуває з вересня минулого року.

Про це повідомляє пресслужба НЕК "Енергоатом".

Зазначається, що це необхідно зробити через потенційну загрозу порушення ядерної та радіаційної безпеки його експлуатації внаслідок руйнування Каховської ГЕС. «Холодний зупин» – це найбезпечніший стан експлуатації атомного енергоблоку в таких умовах.

Легітимним керівництвом ЗАЕС ініційовано процедуру переведення блоку №5 Запорізької АЕС у стан «холодний зупин».

Ухвалене рішення спричинене неможливістю усунути на окупованій росіянами станції виявлені порушення вимог ядерної та радіаційної безпеки.

Зокрема, враховані такі фактори:

  • прораховане експертами спрацювання Каховського водосховища за кілька діб після підриву Каховської ГЕС російськими окупантами;
  • продовження періодичного обстрілу ними промислового майданчика ЗАЕС та прилеглих територій, внаслідок чого зазнають пошкоджень повітряні лінії, що з'єднують станцію з енергосистемою України;
  • припинення з 17 травня 2023 року передачі даних Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) ЗАЕС, тобто відсутність раннього оповіщення;
  • деградація системи аварійного реагування на майданчику ЗАЕС та поза його межами в умовах тимчасової окупації росією самої станції та частини Запорізької і Херсонської областей.

У разі невиконання розпорядження рашистськими «контролерами» ЗАЕС їхні дії розглядатимуться як навмисне та цілеспрямоване порушення правил ядерної та радіаційної безпеки ядерної установки ЗАЕС. А представники Росатому, які зараз нібито «відповідають» за станцію наражаються на кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, що за даними Укргідроенерго, у Каховському водосховищі рівень води продовжує знижуватись.

Зазначимо, що в ЄС заявили, що Каховську ГЕС підірвали росіяни.

У Білому домі раніше також заявили, що за руйнування Каховської ГЕС відповідальна росія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: