На Харківщині знайшли унікальні поховання

3___91_512x290
Фото: Фейсбук Ірина Саяна

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на повідомлення старшого наукового співробітника Зміївського краєзнавчого музею Ірини Саяної. 

За її словами, Служба порятунку археологічних знахідок Харківської області та співробітники Харківського і Зміївського краєзнавчих музеїв провели археологічні розкопки на Зміївських кручах. У результаті розкопок було виявлено групове поховання пізнього етапу зубрівської культурно-історичної спільноти, яка була широко поширена в степовій і лісостеповій зоні України у XV-XIII ст. до н.е.

Працівниця музею розповіла, що поховання виявили переселенці із Кривого Рогу, які зараз перебувають на території Зміївської громади: Левом Кошманом та його батьком Сергієм Миколайовичем.

«Батько із 10-літнім сином приїхали на Зміївські кручі, щоб помилуватися краєвидами. Хлопчик в окопі розгледів кістку, яка згодом виявилась людським черепом. Не знаючи, що робити далі, батько і син звернулися до Зміївського краєзнавчого музею», - зазначила вона.

Співробітники музею прибули на місце знахідки і поруч із черепом виявили фрагменти глиняного горщика. На жаль, частина горщика була пошкоджена внаслідок земляних робіт, але вцілілі фрагменти вказували на те, що горщик належить до скіфської або передскіфської доби.

Фотографії знахідок було передано в археологічну службу Харківської області, що викликало інтерес учених. Проведено додаткові дослідження цього поховання, і в результаті археологи виявили ще три поховання зубрівської культури. На могильнику також виявлено сліди інших поховань, що може вказувати на наявність ще близько 20 осіб, похованих у цій могилі.

Археологи стверджують, що подібні поховання в Харківській області зустрічаються рідко. Дослідження тривають.

Нагадаємо, Верховний суд Нідерландів затвердив рішення про повернення Україні золотих артефактів з Криму, відомих як «скіфське золото», які протягом років були предметом судової суперечки з РФ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: