Відновлення пам'ятного хреста Маркіяну Шашкевичу на Львівщині обійдеться у майже 1,5 млн грн

image-53
Фото: ЛОДА

У Підліссі, що в Золочівському районі на Львівщині, завершують реставрацію пам'ятного хреста Маріянові Шашкевичу. Відновлення пам'ятки розпочалось 2021 року.

Про це розповіли у військовій адміністрації регіону 13 червня.

Впродовж року вдалося майже повністю відновити кам’яний постамент пам’ятника та розпочати реставрацію металевого хреста. Загальна вартість становить приблизно півтора мільйона гривень.

Аби закінчити роботи на об’єкті, в бюджеті області передбачили ще 600 тисяч гривень. Наразі залишилося завершити роботи із встановлення блискавкозахисту. За сприятливих погодних умов – це вдасться зробити терміном до двох тижнів. 

Додамо, виконавцем ремонтно-реставраційних робіт на монументі є ТОВ «Креативна фабрика «Вікторія». Пам’ятка відновлюється вперше з часу її спорудження. 

Довідка

Маркіян Шашкевич – видатний український релігійний і культурно-громадський діяч, провідний член «Руської трійці», один із авторів першого україномовного альманаху «Русалка Дністровая», поет, письменник, священик УГКЦ. Пам’ятний хрест на його честь встановили на Білій Горі поблизу села Підлисся, що є малою батьківщиною отця-просвітителя, у 1911 році, до 100-ліття з дня народження. Автором монументу став відомий львівський архітектор Олександр Лушпинський. Пам’ятка є яскравим зразком українського архітектурного модерну. Поруч розташований також музей-садиба родини Шашкевичів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: