Віртуальна реальність: як українські науковці тестують нові методи реабілітації пацієнтів

рг

Українські науковці розробляють новітнє обладнання для реабілітації постраждалих внаслідок війни або хвороб. Технологія базується на всесвітньо відомій терапії за допомогою дзеркала, коли людина у відображенні бачить одну кінцівку, і її мозок таким чином вдається «обдурити».

Рухова реабілітація після ампутації полягає у застосуванні фізичних вправ та реабілітаційної програми, яка допоможе покращити функціональну самостійність.

Детальніше про інновацію та про сам проєкт ІА Дивись.info розповів інженер та візуальний художник Андрій Матус.

- Розкажіть, будь ласка, детальніше про ваш проєкт.

З чого можу почати — це з ідеї, яка виникла вже під час війни. Але були деякі напрацювання ще до війни. Були ідеї, спрямовані на розвиток фізичної допомоги людям. А війна стала контрастом, який зробив цю ідею більш насиченою для розробки. Всі мої колеги одразу її підтримали. Тож ми почали розробку, яка в майбутньому стане променем надії допомоги для людей, постраждалих під час війни або внаслідок хвороб, таких як цукровий діабет, де теж можуть втратити кінцівки.

- Звідки взагалі виникла ця ідея?

Оскільки ми займаємося технологіями, пов'язаними із віртуальною реальністю, працюємо з трекерами, розробляємо 3D-моделі, також в нас були проекти, які дали нам досвіду з моделювання тіла та проектуванням на базі цих знань. Ми вирішили, що ми можемо розробити нову технологію, з якою ще ніхто не працював в Україні.

- Чи є аналоги за кордоном?

За кордоном є багато тестів, які дуже близькі до нашої розробки. Але там вже вони глибше працюють з науковими інститутами, у що в них задіяні спеціальні чіпи, які досліджують та реагують на нервові імпульси мозку та кінцівок. Все це потребує дуже-дуже великих коштів, і всі ці досліди фінансують державами, програмами та грантами. Наразі в нас такого великого фінансування ще немає, але ми в пошуках великих інвесторів, щоб додати масштабу розробці. Тому за кордоном є тест, який ми також почали. Але в просторах дослідницької діяльності дуже мало інформації.

Базовий принцип полягав у ще дуже давній вправі. Це робота з дзеркалом. Це коли пацієнту ставлять дзеркало перед кінцівкою, і мозок бачить відображення здорової руки. Тим самим мозок реагує так, що тіло його обдурює. На базі цього прикладу ми вже почали робити те, що зараз можливо зробити з новітніми технологіями, але зробити це краще, ефективніше, додати більше практичних технологій, які будуть працювати.

- Людина, яка користується цією візуалізацією, що вона фактично бачить перед собою?

Це є кімната. Людина переміщається у віртуальний простір. Вона бачить перед собою спеціально розроблену кімнату, в якій проходить вся реабілітація. Перед собою вона бачить, завдяки трекерам, які перед сеансом встановлює асистент та лікар, те, індивідуальне тло. Залежить від випадку, з яким ми працюємо: якщо, наприклад, це рука, то це трекер на пошкоджену кінківку або на протез. Додаються трекери й на ноги. І у віртуальному просторі людина бачить повноцінно все тіло, навіть якщо кінцівка відсутня. І в реальному часу трекер сканує координати у просторі та відображає з великою точністю рухи у нього перед очима. Пацієнт має ще контролер для взаємодії з простором.

- На такого типу реабілітацію скільки потрібно часу пацієнту?

Приблизно місяць-два. Але це ще неточні цифри, бо ми зараз на етапі тестування. Але загалом це все індивідуально і залежить від людини. Ми працюємо дуже тісно з Дніпровським центром «Шлях до здоров'я». Саме на базі цього центру ми проводимо всі тести, працюємо з пацієнтами та досліджуємо їх реакцію, їх поведінку.

- Ви територіально є у Дніпрі?

Ми є ву Києві, але центр реабілітації — в Дніпрі.

- Чи багато людей хочуть пройти реабілітацію?

Як таких заявок у нас немає, тому що ми працюємо з центром. Тобто, там вже є люди, які відновлюються. От в березні в нас були ще одні тести, ми їздили до Дніпра. І там були люди, які на базі центру відновлювалися після інстульту. Були й військові з ампутовами кінцівками ніг та рук. Тому якщо під наш тест центр може підібрати людей, які готові його пройти, то ми вже пропонуємо їм це. Бо технології є новими й незвичними для багатьох. Тож наразі працюємо з людьми, які або проходять реабілітацію в теперішньому часі, або ж вже мали досвід реабілітації.

- Тобто потрапити на реабілітацію наразі можуть лише пацієнти з Дніпра, так?

Так, але зараз ми плануємо розгорнути тести в Києві. І наразі ми шукаємо тих, хто з Києва й відгукнеться на наш запит щодо реабілітації та проходження певних тестів. Ми у соцмережах розмістимо новину та спеціальну форму зі зворотнім зв'язком. Людина зможе зателефонувати, познайомитися, її проконсультують, а тоді ми вже зможемо почати з нею роботу.

- Які плани на майбутнє?

Повноцінно наш тренажер запрацює пізніше. Тоді люди під наглядом лікарів зможуть проходити повноцінний курс лікування. А поки що ми на етапі тестингу. Ми намагаємося зрозуміти, що це у нашій технології слід допрацювати, можливо, щось змінити. І тоді зможемо випустити це для центрів України. Тобто наше програмне забезпечення буде працювати з центрами, які вже є в Україні.

Вас може зацікавити: Протези для воїнів: у Львові фахівці зі США вперше впровадили практику роботи із ліктями нового покоління

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: