Угорщина не мала повноважень вести переговори з рф щодо українських військових, – омбудсмен

Угорщина

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Угорщина не мала повноважень вести перемовини з рф щодо українських військовополонених без інформування України.

Про це він повідомив у середу, 21 червня.

За його словами, єдиний орган, який має повноваження порушувати питання звільнення чи обміну наших військовополонених – це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.  

 Крім того, він розповів, що Україна не була поінформована про заплановану передачу Угорщині українських військовополонених. А звернень від угорської сторони з тим що вони готові приєднатися до мирних ініціатив або ж сприятимуть через свої контакти поверненню українських військовополонених – не було. 

Таким чином, Лубінець підкреслив, що такі дії можна трактувати як порушення міжнародного гуманітарного права. 

На думку, уповноваженого з прав людини, Угорщина таким чином намагається підіграти російській пропаганді, що нібито Україна не хоче забирати своїх військоповолонених. Так, угорська влада дозволяє показати Росії, що якщо є ініціатива – росіяни готові віддавати військовополонених.

До того ж, омбудсмен зазначив, що після того, як Україна дізналася, що в Угорщині перебувають військовополонені, тоді офіційно звернулися  до угорської влади. 

Зокрема, Лубінець направив лист до Омбудсмана Угорщини з вимогою, щоб у межах свого мандату він повідомив, у яких умовах вони проживають, яке до них ставлення. 

Що передувало?

Уповноважений із питань осіб, зниклих безвісти Олег Котенко повідомив, що вдалося встановити місце перебування 11 полонених українських захисників, яких росія передала Угорщині.

20 червня речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що Україна вивезла із Угорщини трьох військовополонених.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: