Чи потрібна вища освіта в IT-секторі і як здобути її в Україні

89

Влаштуватись в найпотужнішу та найбільш оплачувану галузь сьогодні можна навіть школяреві. Ось свіжа новина — SpaceX взяли на роботу 14-річного розробника, позбувшись стереотипів та ейджизму. Демократична айтішка — це світ, у якому працедавців більше цікавлять твої навички та знання, ніж диплом. То ж не дивно, що на IT-спеціальності багато хто потрапляє одразу з курсів, оминаючи роки перебування в аудиторіях університетів.

Тож чи потрібно мати айтівцю профільну вищу освіту, що про це кажуть вже працюючі спеціалісти, а також де в Україні можна отримати омріяний документ про закінчення ВНЗ — давайте з’ясуємо разом із маркетинговим відділом хостинг-провайдера Cityhost.ua, який підготував цю статтю для наших читачів.

На фото: випускниця Львівської політехніки розповідає студентам, як побудувати успішну кар’єру в IT

Аргументи «за» — чому варто йти навчатися на IT-спеціальності в університет

Навесні 2023 року DOU провів опитування, яке виявило, що понад 90% українських айтівців мають вищу освіту або навчаються зараз. Отже, є сенс у тому, щоб нести документи в приймальну комісію. 

ІТ-освіта в Україні хоч і вважається далекою від ідеалу, та все ж пропонує необхідний мінімум для подальшого розвитку:

  • ВНЗ дає базові знання з предмету, і що важливо — допомагає навчитися засвоювати інформацію.
  • Величезний плюс — щоденне спілкування з друзями та викладачами на «спільній мові». Багато з тих, хто опанував програмування самостійно, знають, наскільки важливо мати ментора і однодумців, з якими можна поділитися сумнівами і спитати поради.
  • У студентські роки формується певне ком’юніті, яке пізніше стане серйозним підґрунтям для професійних зв’язків.
  • На курсах представлені найбільш популярні професії — програмістів, тестувальників, веб-дизайнерів. Але IT-технології — це також хостинг, адміністрування серверів, VDS серверів, організація та технічний супровід мереж, інженерія та багато інших моментів, які проходять повз увагу онлайн-шкіл. Якщо ви плануєте отримати якусь «нехайпову» технічну професію — вам в університет. 
  • Після університету більше шансів стати джуном, ніж після курсів, адже для засвоєння знань потрібно більше, ніж три місяці інстенсивів у стилі «галопом по європах». 

Прихильники вищої освіти в айті впевнені, що університет дає хорошу базу, яку потім можна вдосконалювати за допомогою курсів або літератури, осучаснюючи отримані знання. Втім, існує поширена думка, що 5 років для IT — це забагато, і достатньо 2-3 роки, щоб опанувати все необхідне. Чимало студентів починають працювати вже на третьому курсі, і це свідчить про напрацювання достатньої бази, щоб отримати роботу.

Аргументи «проти» — чому багатьом фахівцям достатньо курсів

Незважаючи на всі переваги вищої освіти, лише 38% респондентів сказали, що отримали знання за фахом і 37% — що виш навчив їх працювати в команді. Але не все так погано — 50% вважають, що знайшли друзів та однодумців, а 55% —  «навчилися вчитися». 

Оскільки зараз існує багато IT-курсів, чимало фахівців потрапляють у галузь саме таким шляхом. Самоосвіта, курси, література, фріланс — і ось ти вже працюєш в штаті компанії. Не скажемо, що цей шлях легший, але він швидший, адже дозволяє вже на першому році входження в професію заробляти гроші.

Такий алгоритм найбільше підходить для світчерів з і тих, хто отримав вищу освіту за іншим фахом, але після завершення навчання зрозумів, що це «не його». Якщо вам 25-35 і більше років, то знову сідати за парту ВНЗ — не завжди оптимальний шлях. Тож в такому випадку дійсно краще звернути увагу на курси. 

Варіант з отриманням освіти найбільше підійде випускникам школи, які планують пов’язати своє життя з IT-галуззю. 

IT-університети України — з чого вибрати

Для початку потрібно розуміти, що більшість університетських спеціальностей має зовсім інші назви, ніж вакансії у компаніях. Ніяких Front End Developer чи Python-розробник ви не зустрінете у переліку освітніх програм ВНЗ. Тож перед тим, як вибрати університет, потрібно з’ясувати, яка спеціальність найбільше підходить під майбутню професію. Найчастіше комп'ютерні науки або комп’ютерна інженерія — це те, що імпонує розробникам. 

Отже, давайте поглянемо, в яких університетах у 2023 році доступна вища IT-освіта і які спеціальності можна здобути: 

  1. Український католицький університет ми згадаємо у цьому переліку першим, адже він опинився в ТОП рейтингу опитування, проведеного DOU. В його структурі є Факультет прикладних наук з навчальними програмами «Комп’ютерні науки», «IT та бізнес аналітика» (бакалавр), а також «Науки про дані» (магістр). 
  2. Києво-Могилянська академія пропонує вступати на Факультет інформатики, де можна отримати диплом за такими спеціальностями як «Інженерія програмного забезпечення», «Комп’ютерні науки» та «Кібербезпека та захист інформації». 
  3. У КПІ ім. Ігоря Сікоського є «Факультет інформатики та обчислювальної технiки», на якому можна здобути вищу освіту з трьох напрямків — «Інженерія програмного забезпечення», «Комп’ютерні системи та мережі», «Інформаційні системи та технології». 
  4. Інститут комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка» має 8 кафедр, пов’язаних із галуззю IT — «Кафедра автоматизованих систем управління», «Кафедра програмного забезпечення», «Кафедра систем штучного інтелекту та інші». 
  5. Київський національний університет імені Тараса Шевченка також пропонує вищу IT освіту на Факультеті інформаційних технологій за широким спектром спеціальностей — «Комп’ютерні науки», «Інформаційні системи та технології», «Кібербезпека та захист інформації» тощо. 
  6. Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» пропонує 13 IT-спеціальностей, серед яких є «Прикладна математика», «Інженерія програмного забезпечення», «Кібербезпека» та інші.

Як бачимо, академічні IT-професії в різних університетах мають доволі схожі назви, тож на вибір у першу чергу впливатиме репутація закладу, можливість потрапити на бюджет, вартість платного навчання, наближеність до дому та інші подібні фактори. 

В Україні багато університетів, які пропонують вищу освіту в галузі IT. Згідно з уже згаданим опитуванням, 77% випускників радять вибирати українські ВНЗ та не боятися, що вони мають гірший рівень викладання, ніж закордонні. Недарма українські айтівці високо цінуються у світі. 

Але пам’ятайте, що навіть найкращі університети для програмістів не є абсолютним секретом успіху: надалі все одно доведеться працювати над собою та інвестувати у власний розвиток. Світ технологій настільки стрімкий, що запорукою затребуваності на ринку праці може бути тільки безперервне навчання. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: